Enamik üksikkandidaate on uuesti kandideerimisest loobunud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks neist, kes püüab taas kord üksikandidaadina parlamenti pääseda, on Svetlana Ivnitskaja.
Üks neist, kes püüab taas kord üksikandidaadina parlamenti pääseda, on Svetlana Ivnitskaja. Foto: Ekraanitõmmis ERR-i videost

Kui võrrelda tänavust üksikkandidaatide nimekirja eelmistel, 2011. aasta riigikogu valimistel osalenutega, on selge, et nimekiri on oluliselt lühemaks jäänud. Üheks põhjuseks on see, et osa neist on leidnud endale koha mõne erakonna valimisnimekirjas.

Nimelt osales nelja aasta tagustel riigikogu valimistel 32 üksikkandidaati, ent eile õhtuks esitas vabariigi valimiskomisjonile kandideerimisdokumendid 13 üksikkandidaati. Kas komisjon kõigi nende kandidatuuri ka nõuetekohaseks peab, selgub hiljemalt 20. jaanuaril.

Neid üksikkandidaate, kes kandideerisid neli aastat tagasi ning teevad seda taas kord, on kolm - Ilmar Ibragimov, Ege Hirv ja Svetlana Ivnitskaja. 2011. aastal kogus Ibragimov  20, Hirv 49 ning Ivnitskaja 16 häält.

Nii mõnigi eelmiste valimist üksikkandidaat kandideerib tänavu aga hoopis mõne erakonna nimekirjas. Näiteks kui Mart ja Martin Helme proovisid toona riigikokku pääseda üksikkandidaatidena, siis seekord veavad nad Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna nimekirja – Mart on erakonna täispikas ehk 125st nimest koosnevas reas esimene ning Martin kohe tema järel teine.

EKRE on enda erakonda meelitanud veel teisigi varasemaid üksikkandidaate. Näiteks Anti Poolamets, kes 2011. aastal kogus üksikkandidaadina 142 häält, on EKRE tänavuses nimekirjas kõrgel üheksandal positsioonil. Möödunudkordsete valimiste üksikkandidaat Heiki Merirand, kel õnnestus koguda 111 häält, läheb seekordsetele valimistele vastu EKRE nimekirjas 80ndana.

Kõrge kolmanda koha konservatiivide tänavuses valimisnimekirjas on haaranud Henn Põlluaas, kes neli aastat tagasi kogus üksikkandidaadina 293 valija hääle.

Ka mullu asutatud Vabaerakond on enda tiiva alla saanud kaks eelmiste riigikogu valimiste üksikkandidaati. Aivar Koitla, kes neli aastat tagasi kogus üksikkandidaadina 282 häält, asub vastse Vabaerakonna liikmena nimekirjas 51. kohal ning samuti üksikkandidaadina osalenud Märt Meesak on Vabaerakonna valimisnimekirjas kaheksas.

2011. aastal üksikkandidaadina riigikokku pääseda üritanud Andres Ergma kandideerib tänavu IRLi nimekirjas 79ndana ning viimastel valimistel üksikkandidaadina tublid 1874 häält kogunud Mark Soosaare nime leiab seekord sotside nimekirjast 51. positsioonilt.

Seega, eelmistel valimistel osalenud 32st üksikkandidaadist on riigikokku pääsemise mõtte sel korral maha matnud tervelt 20.

Eile õhtul lõppe kandidaatide esitamine märtsis toimuvateks riigikogu valimisteks. Valimised toimuvad märtsikuu esimesel päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles