Ojuland: valijal on lihtsam, kui nimekirjas on vähem kandidaate

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) esimees Kristiina Ojuland.
Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) esimees Kristiina Ojuland. Foto: Jaanus Lensment

Lisaks neljale parlamendiparteile, Konservatiivsele Rahvaerakonnale ja Vabaerakonnale soovivad oma kandidaatidega valimistel osaleda ka Kristiina Ojulandi juhitav Rahva Ühtsuse Erakond ning eelmisesse riigikogu koosseisu kuulunud Eestimaa Rohelised.

Kui sel nädalal levis jutt, et Rahva Ühtsuse Erakond ei pruugi riigikogu valimistel oma nimekirja üldse välja panna, siis Ojulandi kinnitusel ei ole vähemalt erakonna juhatuse tasandil sellist võimalust arutatud. Tema sõnul selguvad nii nimekirja pikkus kui kandidaadid kolmapäeval erakonna volikogul.

Küll ütles ta, et 125 kandidaadiga täisnimekirja ei esitata ning pigem pakutakse igas valimisringkonnas välja kaks-kolm inimest. «Esiteks on kautsjoni küsimus sellega seotud, väikeerakonnal on väga keeruline seda tohutult suurt summat kokku panna, ja teiseks ma arvan, et ka valija seisukohalt – mis meie strateegiline otsus ongi olnud – on tunduvalt lihtsam teha valikuid, kui nimekiri on lühem,» ütles ta täna Postimehele.

Tema hinnangul paistab lühem nimekiri ühtlasi paremini välja, sest on teiste erakondade valimisnimekirjadest erinev. «Kui inimene tõesti tahab anda hääle Rahva Ühtsuse Erakonnale, uuele erakonnale, mille nimekirjas on talle võib-olla üsna tundmatud inimesed, ongi tal lihtsam valida, kui nimekirjas on kaks-kolm inimest ringkonna kohta,» rääkis Ojuland.

Erakonna volikogu kinnitab Ojulandi sõnul kolmapäevasel koosolekul ka valimisplatvormi, mille põhiteema on meditsiinireform. Tema sõnul soovitakse parandada nii patsientide olukorda ja kaotada eriarstijärjekorrad kui ka meditsiinitöötajate olukorda ning tõsta muu hulgas arstide palka. «Ka haigekassale tuleb põhjalikult otsa vaadata ja mõelda, kas need kulud, mis täna on, on ikkagi õigustatud ja vastavad inimeste vajadustele ja ootustele,» lisas ta.

Samuti kavatseb riigikogu valimistel osaleda Erakond Eestimaa Rohelised, mis oli kuue saadikuga esindatud eelmises, 2007. aastal valitud parlamendi koosseisus. Eestimaa Roheliste esimees Aleksander Laane ütles Postimehele, et erakond tuleb oma kandidaatidega välja neljapäeval. Täisnimekirja tema sõnul valimisteks ei esitata.

Valimistel osalevate erakondade nimekirjad peavadki paigas olema hiljemalt 15. jaanuariks, mil lõpeb kandidaatide registreerimiseks esitamine. Praeguseks on nimekirjad kinnitanud viis erakonda ehk neli parlamendiparteid ja Konservatiivne Rahvaerakond, täna lööb nimekirjad lukku ka sügisel asutatud Vabaerakond. Seni on end ametlikult üles seadnud aga vaid kolm üksikkandidaati.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil. Eel- ja e-hääletamine kestab 19.–25. veebruarini.

Eelmistel, 2011. aasta valimistel osales üheksa erakonda ja 32 üksikkandidaati. Reformierakond sai toona riigikogus 33, Keskerakond 26, Isamaa ja Res Publica Liit 23 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 19 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles