Rõivas hirmutab Keskerakonnaga: kas ongi vaja rohelisi mehikesi, kui on võimalik nad sokutada valitsusse?

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas rääkis täna erakonna valimiseelsel üldkogul pikalt Keskerakonnast ja selle esimehest Edgar Savisaarest, rõhutas, et julgeolekupoliitilised valikud ega 50 päeva pärast toimuvad valimised pole mäng, ning kinnitas, et praeguse Keskerakonnaga pole Reformierakonnal mingit ühisosa ja ühine valitsuskoostöö on välistatud.

Rõivas ütles üldkogul, et mida lähemale tulevad valimised, seda rohkem üritavad mõned erakonnad valijatele sisendada, et tuleks unustada oma ajalugu ja nende erakondade omaaegsed tegemised ning muutuda mäluta olenditeks. «Mankurtideks. Reformierakonna loomulikke püüdlusi hoida oma julgeolekumeeled tänases pingelises olukorras erksad ja teravdatuna üritatakse seejuures naeruvääristada,» lausus ta.

Tema sõnul üritatakse inimesi panna unustama, et Euroopa julgeolekuolukord on ohtlikult muutunud, ja teesklema, et seda saab valimiskampaanias ja hiljem valitsuses eirata. «Peaksime unustama erinevate erakondade kardinaalselt lahknevad seisukohad Eesti ajaloo pöördepunktides ja teesklema, nagu neid polekski olnud. Peaksime unustama, et põhimõttelised erinevused põhjapanevates kodakondsus-, keele- ja välispoliitika küsimustes Eesti suurte erakondade vahel eksisteerivad tänaseni,» ütles ta ja kinnitas, et Reformierakond ei kavatse seda teha.

Samuti üritatakse valijatele Rõivase hinnangul sisendada, et Eesti geopoliitilise enesemääratluse ja julgeolekupoliitika poolest Reformierakonnale vastandlike vaadetega Keskerakond ajab välispoliitikas sama asja nagu järjekindlalt euroatlantilise integratsiooni eest seisnud Reformierakond. «Kujutlege korraks Savisaart Eesti Vabariigi 100. juubelil eesistujana Euroopa Liitu juhtimas ja teil läheb see mõte kohe peast. See oleks üks täiesti teine Eesti,» ütles ta.

Rõivas meenutas, et Eestis on ainult üks erakond, kes võttis Euroopa Liitu astumise küsimuses seisukoha, mille suunas Kreml soovis ja soovib tänagi jõuga lükata Ukrainat ning mille läbisurumiseks alustas Kreml Ukrainas sõda. «See on Keskerakond, kes hääletas Eesti Euroopa Liitu astumise vastu. Krimmi annekteerimist õigustab Savisaar siiamaani,» lausus ta ja lisas, et vaadates tänast olukorda Euroopa Liidu idanaabruses, võime üksnes ette kujutada, milline võinuks olla Eesti saatus, kui oleksime jäänud Euroopa Liidust ja sel juhul ka NATOst välja.

Rõivas küsis, mis paneb osa poliitikuid naiivselt arvama, et Eesti saatus oleks teistsugune kui neil riikidel, kes on de facto kaotanud suure osa oma riigi territooriumist, mille on oma sisulise kontrolli alla võtnud Venemaa. «Putini Euraasia Liidu ambitsioon ei ole süütu mäng, selle tagajärg on reaalselt kaotatud territooriumid ja inimelud,» nentis ta.

Demokraatliku õigusriigi ülesehitamiseta ning Euroopa Liidu ja NATO tugevate liitlassuheteta oleks Eesti tema hinnangul sama haavatav sihtmärk, nagu on olnud Ukraina, Gruusia ja Moldova. «See paneb ka Euroopa Liidu ja NATO juhtidele – Eesti juhtidele sealhulgas – suure vastutuse kogu vaba maailma tuleviku ees,» ütles ta üldkogul.

Rõivas rõhutas, et julgeolekupoliitilised valikud ega tulevased valimised ei ole mäng. «Ärge mängige Eesti julgeoleku ja tulevikuga. Ukrainas käib sõda. Päriselt. Transnistria, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia, Mägi-Karabahh ja Ida-Ukraina on päriselt,» rääkis ta.

Rõivas kutsus kõiki sellele mõtlema valimiskastide juures, kuuldes neid, kes ütlevad, et mis see Keskerakond ikka teisiti teeks. «Ukrainas toimuv, aga ka äsjased traagilised sündmused Prantsusmaal peaksid meile selle taustal veel teravamalt rõhutama, et demokraatlikud väärtused ei ole kaubaks ning vabadusel ei ole hinda,» rääkis Reformierakonna esimees ja kinnitas, et praeguse Keskerakonnaga ei ole Reformierakonnal mitte mingisugust ühisosa ja ühine valitsuskoostöö on välistatud.

Rõivas rõhutas ka, et eelolevad valimised tulevad kõigi märkide järgi «Eesti ajaloo kõige tasavägisemad», ja kinnitas, et mitte midagi pole otsustatud. Ta viitas Turu-uuringute ASi detsembri lõpust pärinevale küsitlusele, mille järgi oleks nii Keskerakonna kui Reformierakonna poolt valmis hääletama 16 protsenti kõigist Eesti kodanikest. «Seejuures Keskerakonna poolt komakoha võrra rohkem. Kõik need, kes näitavad Keskerakonda kui löödud kaarti, suurendavad –  kas tahtlikult või tahtmatult – nende võimalusi Eesti tulevikku kujundada,» rääkis ta.

Teiseks võib Keskerakond pääseda tema sõnul Eesti tulevikku määrama ka siis, kui nad võitjaina valitsuse moodustamisest mõne partneri kasuks loobuvad või kui nad valimisi ei võida. «Sotsiaaldemokraadid pole nimelt siiani ühemõtteliselt Eesti rahvale öelnud, kas nad on valmis diilitamise käigus võtma Keskerakonna endaga koos valitsusse või mitte. Et Keskerakonnal on meeletu surve üle pika aja taas valitsuses osaleda, võivad nad valitsusse pääsemise nimel olla nõus paljugagi,» ütles ta ja lisas, et Savisaart ei pea kartma, kuid samuti ei tohi olla naiivne.

«Sõjaline rünnak Eesti vastu on ükskõik kelle jaoks täna hullumeelsus, sest oleme maailma suurima sõjalis-poliitilise liidu täieõiguslik liige. Narva on sama palju NATO kui New York. Aga kas ongi vaja relvastatud rohelisi mehikesi, kui on võimalik rohelised mehikesed sokutada valitsusse?» küsis Rõivas ja lisas, et sotsiaaldemokraatidel oleks tark valida selles väärtuste lõhes pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles