Mikser: inimesed, kes kardavad paaniliselt juba Savisaart, ei suuda meid kunagi Putini eest kaitsta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ütles täna erakonna valimiseelsel üldkogul, et pingelisel ajal vajab Eesti selge vaatega ja kindlameelseid juhte, sest inimesed, kes paaniliselt kardavad juba Edgar Savisaart, et suuda meid kunagi Vladimir Putini eest kaitsta.

Mikseri sõnul on valimiste eel peaküsimus, kuhu Eesti järgmise nelja aasta jooksul läheb. Tema hinnangul ootavad Eesti inimesed oma riigilt senisest inimkesksemat ja sotsiaaldemokraatlikumat poliitikat ning selle on ära tundnud ka «seni sotsiaalsetest ideedest vägagi kaugel seisnud parteide poliitilised tuulenuuskurid».

«Miks muidu on IRLi konservatiivid asunud toetama astmelist tulumaksu, mida alles hiljuti peeti saatana sigitiseks, ja miks muidu on reformistid kukkunud kiitma universaalseid lapsetoetusi, mida vaid aasta eest naeruvääristati kui lennukilt raha külvamist?» ütles ta ja lisas, et valimiste eel radikaalselt muutunud retoorika on vaid tühjad sõnad.

Sotsiaaldemokraadid seisavad Mikseri sõnul Eesti kõigi inimeste eest. «Meie eesmärgiks on pakkuda paremaid võimalusi päev-päevalt rasket tööd tegevatele Eesti peredele – võimalust saada oma töö eest väärikat palka, võimalust saada õigeaegselt kvaliteetset arstiabi, võimalust olla üheaegselt hea lapsevanem ja oma tööandjale hea töötaja,» lausus ta erakonna teatel.

Tema sõnul on sotsiaaldemokraadid võtnud eesmärgiks luua kõigile Eesti noortele võimalus saada hea haridus, tegeleda oma huvide ja hobidega ja oma anded välja arendada. Ettevõtjatele soovitakse luua tema sõnul võimalused, et nende ettevõtted saaksid tulu teenida ja areneda ning investeerida oma ärisse, innovatsiooni, uutesse tehnoloogiatesse, uute töökohtade loomisse ja oma töötajate kvalifikatsiooni ja tervisesse. Samuti rõhutas ta vajadust tagada inimeste turvatunne ja julgeolek.

Mikser rääkis erakonnakaaslastele peetud kõnes ka nutika lastetoetuse sisseseadmisest ja miinimumpalga tõstmisest 800 euroni. «Oleme oma tegudega tõestanud, et seisame oma lubaduste eest ja teeme need valitsuses ka teoks. Oleme ainsad, kes on julgenud ausalt puudutada ka eelarve tulupoolt ja öelda, kuidas kavatseme planeeritavaid meetmeid rahastada,» ütles ta. «Me ei ole laia käeviipega kuulutanud, et ah, see raha on ju kusagil eelarves olemas ja seisab seal jõude või et küllap kulukad lubadused leiavad katte tulevasest majanduskasvust.»

SDE esimees avaldas lootust, et valijad oskavad eristada kampaania kassikulda sisukatest eesmärgipüstitustest ning valimistulemuse jaoks kriitilistele sihtgruppidele suunatud poliitilisi kingitusi pikaajaliste arengueesmärkide saavutamisele suunatud hädavajalikest reformidest. «Ma loodan, et valija suudab teha vahet, mis on realistlikud, ressursiga kaetud kavad ja mis lihtsalt katteta poliitturundus. Samas tahan ma hoiatada, et üha professionaalsemaks muutuv poliitiline marketing muudab tõelise ja võltsi eristamise üha keerulisemaks,» lausus ta.

Poistebändi-poliitika

Mikser rääkis ka toonasele Res Publicale viidates tosina aasta tagusest poliitilise poistebändi võidukäigust ning ütles, et ei taha poistebändi-poliitikat enam tagasi. «Aga nii, nagu East 17 tuli kakskümmend aastat hiljem tagasi, nii kipub ka Eesti poliitikas poistebändide aeg tagasi tulema. Jah, nad on jälle siin, pisut teises koosseisus ja võib-olla isegi teise nime all, pisut vanemana, mõnel pintsak pisut rohkem keha ümber pingul, võib-olla isegi teise nime all, aga asja sisu on ikka seesama,» ütles ta.

Ta märkis, et kui nad möödunud kümnendi alguses tulid, siis oli see maavärin: esmakordselt pärast iseseisvuse taastamist tõusis riigivõimu juurde seltskond, kes tegi poliitikat professionaalselt, elukutseliste spindoktorite ja suhtekorraldajate abiga. «Nad võlusid jõulise ja professionaalse kampaania ja atraktiivsete vastandumistega. Aga vaadates igaühte neist üksikuna ei saanud vist küll keegi mitte ühtegi neist kahtlustada siiras mures Eesti ja maailma tuleviku pärast või siis kirglikus soovis Eestit paremaks muuta,» lausus ta.

Tema sõnul on poistebändi-poliitika kompassiks igakuine gallup. «Mulje müüb ja poliitik on müügimees, kes selle mulje valimispäeval häälte vastu vahetab. Visiooni asendab tehnoloogiline meisterlikkus ja professionaalne management (mis, ärge mind valesti mõistke, ei ole õigel kohal üldsegi halvad asjad), vahendist saab omaette eesmärk. Küsimuste küsimus on see, mida millisele valijagrupile pakkuda, mis toob hääli ja kui palju,» rääkis Mikser.

Samas rõhutas ta, et ei ärimaailmas ega poliitikas ole eessammujateks, innovaatoriteks ja visionäärideks need, kes oskavad vastata küsimusele, mida toota ja müüa, vaid need, kes sõnastavad enda jaoks vastuse küsimusele, miks nad teevad seda, mida nad teevad. «Meie teame, miks me teeme seda, mida me teeme. Meil on selged strateegilised sihid. Meie ei fetišeeri maksumäärasid või makromajanduslikku statistikat. Meie seame sihiks inimeste heaolu parandamise,» ütles ta ja lisas, et SDE eesmärk on parandada Eesti kohta ÜRO inimarengu indeksis 10 aasta jooksul 10 koha võrra.

Liberaalide «suur vastasseis»

Mikseri sõnul ei juhtu midagi iseenesest ja kõik, mida sotsiaaldemokraadid tahavad saavutada, tuleb kindlameelse, sihiteadliku ja raske tööga. «Meie vastased on tugevad ja kavalad. Aga meiegi oleme tugevad ja selles võistluses peame olema tugevamad,» lausus ta.

Tema sõnul püüavad Reformi- ja Keskerakond etendada ka nendel valimistel «suurt vastasseisu», milles üksnes Taavi Rõivas suudab kaitsta Eestit Edgar Savisaare eest ja vastupidi. «Reformierakond külvab hirmu Keskerakonna katsete ees Eesti julgeolek Putinile maha parseldada. Keskerakond omakorda hurjutab Reformierakonda Eesti elu väljasuretamise eest,» märkis ta.

Iroonilisel moel on mõlemal tema hinnangul teatud määral õigus. «Jah, mõlemad hirmud on valimiskampaania võtmes karikatuurselt üle võimendatud, aga siiski tuleb tõdeda, et  mõlemad – nii rahvusliku julgeolekuga mängimine kui ka vaesuse ja väljarände põhjuste pikaajaline ignoreerimine – kujutavad Eestile eksistentsiaalset ohtu,» rääkis Mikser.

Vaenlase kujuga hirmutamine ei ole tema sõnul midagi juhuslikku või tahtmatut. «Küllap teavad mõlemad liberaalsed vennad õpikutarkust, et hirmu kokkusurutud huulte kohal ei ole mitte üksnes suured silmad, vaid et hirmul on ka suur mobiliseeriv jõud. Lisaks on teineteisest tondi maalimisel nende parteide jaoks veel teine sama praktiline väärtus, mida on juba iidsetest aegadest teadnud ja ära kasutanud kõikvõimalikud šarlatanid ja silmamoondajad,» ütles ta ja lisas, et vaenlase demoniseerimine ning kahtluste ja segaduse külvamine on ideaalne viis, kuidas viia publiku tähelepanu kõrvale omaenda nõrkadelt külgedelt ja konstruktiivsete lahenduste puudumiselt.

Mikser kinnitas, et sotsid ei lähe hirmutamise teed. «Ajad on rasked ja keerulised, aga just pingelisel ajal ja keeruliste väljakutsete ees ei tohi riigijuhid laskuda paanika külvamise ja vastuolude võimendamiseni. Me vajame selge vaatega ja kindlameelseid juhte. Sest olgem ausad, inimene, kes paaniliselt kardab juba Edgar Savisaart, et suuda meid kunagi kaitsta Vladimir Putini eest,» lausus ta.

Mikseri sõnul on Savisaare eemal hoidmine Stenbocki majast kahtlemata mõistlik ja vajalik, kuid see üksinda ei ole kaugeltki piisav põhjus, et valida kedagi end valitsema. «Sest ma hoiatan: kui needki valimised keskenduvad päristeemade asemel sellele, kas ollakse ühe «parim enne» tähtaja ületanud poliitsauruse poolt või vastu, siis kuuleme nelja aasta pärast, kui valitsejad oma tegude ja tegematajätmiste kohta aru andma tulevad, taas sama vana joru, et «kõik on üldiselt hästi, sest vähemalt ei ole kolli võimu juurde lastud»,» ütles ta.

Rahvusliku vastandumise kaart

Seekordsete valimiste eel saab Mikseri hinnangul näha ka erakondade katseid mängida rahvusliku vastandumise kaardile ja puhuda lõkkele kogukondade vahelist usaldamatust. «On aeg see lõpetada. Ma näen siin läbi ja tunnen ära Kesk- ja Reformierakonna soovi sundida Jevgeni Ossinovskit valima, kas ta on Kõlvart või Metlev, aga me ei kavatse selliseid valikuid teha ega sellistele provokatsioonidele alluda,» märkis ta.

Tema sõnul lähtuvad sotsiaaldemokraadid oma väärtustest ja veendumusest, et kõik Eesti inimesed on olulised ja et kõigil valijatel on legitiimne õigus oodata, et riik ka neid kuulaks ja nende muredega tegeleks.

«Meie oleme orienteeritud tulemusele. Seetõttu lubame meie tagada mitte-eesti emakeelega õpilastele nii põhikoolis kui ka gümnaasiumis hea eesti keele omandamise ning kvaliteetse aineõpetuse, suurendades riigipoolset tuge ning nõudlikkust keeleoskuse tegelikuks saavutamiseks ning koolide ja koolipidajate vastutust selle eesmärgi täitmise eest,» lisas Mikser.

SDE kinnitas tänasel üldkogul erakonna valimisprogrammi, samuti kinnitatakse valimisnimekirjad. Nimekirjade ja programmi kinnitamiseks koguneb täna ka Reformierakonna üldkogu ja Keskerakonna valimiskonverents.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles