Kevadise valimislahingu peavad sotsid ja IRL

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja suurima partei esimehed.
Nelja suurima partei esimehed. Foto: Pm

Lootuspõhine kevadkoalitsioon kasvas üsna kiirelt üle kahtluspõhiseks sügiskollektsiooniks, kus sokivärv ja uute modellide valimine varjutas uuenduslikuna paistnud disainiime.

Millal mida, kellel keda

Sellel seda, keda mida

Milleks seda, selleks mida

Mida teha, seda teha.

Miks mida, millal kes

Kes keda, kellel kes

Tsuka vissi, muu-amuu-amuu

(Juhan Viiding, Olav Ehala)

Nukitsamehelik pimeduse-valguse aastalõpuvõitlus näitab (ja ERRi tellitud Emori küsitlus kinnitab), et valimisliidritena sammuvad märtsi esimese päeva poole Reformierakond ja Keskerakond ehk peaministri kandidaadina peab president Ilves Kadriorgu kutsuma esmalt Taavi Rõivase või Keskerakonna juhi Edgar Savisaare.

Viimane teatas oma hiljutisel esinemisel Estonia saalis, et tema on erakonna juhina peaministritoolile istumiseks oma parimas vormis. Unustanud on ta aga selle, et pärast idarahaskandaali teatas Ilves, et Savisaarele ei tee ta kunagi ettepanekut peaministriks hakata. Nii ebademokraatlikult, kui see ka ei kõla.

Määravaks saab uue valitsusliidu puhul siiski see, kui palju üks või teine või kolmas või neljas – sest vaevalt valimised üllatust toovad ja viieski poliitjõud Toompea saali jõuab – erakond tulevaseks neljaks aastaks oma istumise alla riigikogu raskeid puittoole saab.

On selge, et keegi ei soovi luua uut võimuliitu vaid paarihäälelise ülekaaluga. Pigem oleks muretum ikka ligi 60-hääleline jõupositsioon parlamendis. Valitseda soovitakse uljalt ja jõuliselt, juba ette mõeldes ka 2016. aasta presidendivalimiste peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles