Parts tutvustas IRLi valimislubadusi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi volikogu kinnitas riigikogu valimiste nimekirja.
IRLi volikogu kinnitas riigikogu valimiste nimekirja. Foto: Sander Ilvest

Täna Tallinnas toimunud IRL volikogul esines erakonna peaministrikandidaat Juhan Parts poliitilise avaldusega, kus rõhutas nende valimiste olulisust ning seadis valimiste põhiküsimuseks madalapalgaliste maksureformi elluviimise juba järgmisel aastal.

«IRL on alati seisnud Eesti rahvusliku julgeoleku eest. Rahvusliku julgeoleku tagamiseks tuleb lähematel aastatel suurendada meie inimeste majanduslikku julgeolekut. Selleks on vaja tagada meie inimestele parem haridus, parem töö ja parem palk,» ütles Juhan Parts oma avalduses.

Ta lisas, et järgmisel neljal aastal on põhiküsimuseks on Eesti majanduse areng. «Ja mitte ainult Exceli-tabeli tõe tagaajamine, vaid eeskätt Eesti inimeste sissetulekute tõus. Täna on Eestis ligi 200 000 inimest, kes käib iga päev tööl, kuid saavad alla 500 euro palka ning eeskätt nende elatustaseme tõstmisele on suunatud IRLi plaanitav maksureform,» rääkis Parts volikogul.

Parts tutvustas IRLi valimisprogrammi järgmiselt:

  • Kõigepealt vähendab IRL madala palga saajate tulumaksu nii, et alla 500 euro teenivad inimesed edaspidi tulumaksu ei maksa ja kõik, kes teenivad alla 846 euro, saavad aastas kuni 830 eurot rohkem raha kätte. Ja kellegi tulumaks ei tõuse, sest see raha on riigieelarves olemas.
  • IRL kaitseb inimeste õigust saada hea haridus, mis tagab tasuva töö Eestis. Selleks luuakse õpipoisisüsteemi ja toetatakse ettevõtjaid, kes võtavad inimesi tööpraktikale ja loovad hea palgaga uusi töökohti.
  • Purunenud perede laste kaitseks paneb IRL tööle riikliku elatisrahafondi, mis tagab kohtus väljamõistetud raha jõudmise lapseni ka siis kui teine vanem seda ei maksa.
  • Riigireformiga hoiab IRL kokku miljoneid maksumaksjate raha ja haldusreformiga loob sellised omavalitsused, kes suudavad inimesi kaitsta ja luua paremaid töökohti.

Parts kritiseeris oma avalduses ka Reformierakonda. «Nad on olnud võimul liiga kaua ja neid lihtsalt ei huvita tavalised inimesed, kes peavad iga päev pingutama, et oma väikese palgaga toime tulla. Neil inimestel puudub täna ka kindlustunne tuleviku ees – mis saab nende töökohast ja kas nende lapsed ikka saavad piisavalt hea hariduse, et leida tulevikus siinsamas Eestis hea palgaga töö,» ütles Parts.

Ta tõi välja, et Reformierakonna pakutud maksuplaan aitab madalat palka saavaid tööinimesi oluliselt vähem ja sedagi kauges tulevikus. Seevastu tahab IRL tema sõnul madalapalgaliste maksureformi ellu viia kohe pärast valimisi.

Partsi sõnul on Eesti majanduses jõudnud pöördepunkti – täna on küsimus, kas Eesti suudab end riigina üles töötada heaoluriikide sekka või jääbki teise liigasse. «IRL on pakkunud oma plaani majanduse elavdamiseks ja kogu riigipidamise reformimiseks. See tagab parema hariduse, parema töö ja parema palga,» ütles Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles