Jüri Adams kandideerib Vabaerakonna nimekirjas riigikokku

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Adams 2014. aasta suvel Arvamusfestivalil.
Jüri Adams 2014. aasta suvel Arvamusfestivalil. Foto: Peeter Langovits

Veteranpoliitik ja endine justiitsminister Jüri Adams on otsustanud Vabaerakonna nimekirjas riigikokku kandideerida.

«Asi on päris hull, asi on nii hull, et põhiseaduse isa Jüri Adams on otsustanud ka kandideerida Vabaerakonna nimekirjas,» ütles Vabaerakonna esimees Andres Herkel ETV saates «Foorum». kus osalenud parlamendiväliste erakondade esindajad leidsid, et Eesti poliitiline süsteem toimiks märksa paremini, kui riigikogus oleks esindatud viis kuni seitse poliitilist jõudu praeguse nelja asemel.

«See on tore uudis, aga küsimus on ikkagi selles, milline on seaduste kvaliteet ja kuidas kogu seda protsessi mõjutada. Meil on ka niisugused parlamentaarse töö hea tava reeglid ja mingisuguse väljapeetuse reeglid läinud kaduma,» leidis Herkel praegust riigikogu tööd kommenteerides.

Jüri Adams (67) osales kuni vahetult Eesti taasiseseisvumisele eelnenud ajani vastupanuliikumises ja põrandaaluses vabas ajakirjanduses. Muuhulgas tõlkis ta eesti keelde MRP salaprotokollid. 1978. aastal asutas ta ajakirja «Lisandusi mõtete ja uudiste vabale levikule Eestis».

1988. aastal oli Jüri Adams üks Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei programmi ja põhikirja koostajaid ning asutajaid, seejärel ERSP aseesimees.

Aastatel 1990–1992 oli ta Eesti Kongressi aseesimees. Aastatel 1991–1992 oli Jüri Adams Põhiseaduse Assamblee liige. Ta on Eesti põhiseaduse projekti peamine autor.

Aastatel 1992–2003 oli ta VII, VIII ja IX riigikogu liige, VII ja IX riigikogu koosseisus oli ta õiguskomisjoni esimees. Aastatel 1994–1995 oli ta Andres Tarandi valitsuses justiitsminister.

Ta on olnud ka Isamaaliidu (mis tekkis Rahvusliku Koonderakonna Isamaa ja ERSP ühinemisel) ja hiljem Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige. Alates 15. oktoobrist 2014 on ta Eesti Vabaerakonna liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles