Puuetega inimeste eestkõnelejad Kangro ja Sihver pürgivad IRLi nimekirjas parlamenti

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kangro.
Tiina Kangro. Foto: Peeter Langovits

Puuetega inimeste ja omastehooldajate esindajad, jõuliselt töövõimereformi vastu võidelnud liikumispuudega inimeste liidu juhatuse liige Tiia Sihver ja ajakirjanik Tiina Kangro teatasid täna, et kandideerivad koos Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas riigikokku.

Erakonda naised esialgu veel ei astu. Ühtlasi pole välistatud, et puuetega inimeste õiguste eest võidelnud isikute seast veel mõni kandidaat parlamendivalimisteks esile kerkib. IRLi valimisnimekirjad kinnitatakse lõplikult 13. detsembri volikogul, ütles Postimehele IRLi pressiesindaja.

Tiina Kangro ütles enda ja Sihveri otsuse selgituseks, et nad on püüdnud teha tuhandete puudega inimeste ja omastehooldajate häält kuuldavaks.

«Kodanikena oleme teinud vabatahtlikku tööd pühendumise ja põhjalikkusega, aga meist on teerulliga üle sõidetud. Meil ei jäänud üle muud, kui siseneda suurde poliitikasse ja teha järgmine samm suunduda osalusdemokraatiast esindusdemokraatiasse,» ütles ta.

Kangro hinnangul saavad nad parlamendis juba otsustajatena, mitte palujatena esindada neid vähemalt 500 000 inimest, keda puudutavad erivajadustega inimeste teemad igapäevases isiklikus või tööelus.

Kangrol ja Sihveril on välja töötatud Eesti inimeste sotsiaalse kaitse plaan ning endi sõnul on nad IRLi näol leidnud partneri, kes on olnud huvitatud koostööst selle plaani elluviimisel.

«Meie meeskonna selja taga on aastatega ehitatud kodanikuorganisatsioonide võrgustik ja meie esindajad kandideerivad eelolevatel valimistel IRLi nimekirjas riigikokku.»

Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimehe ja IRLi parlamendisaadiku Margus Tsahkna sõnul on tegu vajaliku ning julge sammuga. «Eesti suurimaks väljakutseks ongi kujunenud kaitsta oma inimesi ja panustada eelkõige nende probleemide tegelike lahenduste leidmisele. Kes veel paremini teab, mida teha, kui mitte inimesed, kes ise igapäevaselt nende probleemidega kokku puutuvad,» ütles Tsahkna.

Tsahkna sõnul saab IRLi sotsiaalpoliitika programm suures osas koostatud just puudega inimeste ja omastehooldajate esitatud ettepanekute alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles