Tiidus kandideerib valimistel Harju- ja Raplamaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus
Urve Tiidus Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reformierakonda kuuluv kultuuriminister Urve Tiidus kandideerib tuleva aasta 1. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel Harju- ja Raplamaal.

Tiidus ütles intervjuus BNSile, et valimiste peateemadeks kujunevad kindlasti stabiilsus ja julgeolek, ent ka kultuuriteemad on väga olulised.

«Oma südames pean tähtsaks, et pealinnast eemal elavatel inimestel oleksid võrdsed võimalused kultuurielust osa saada ning lapsed ja noored leiaksid õigel ajal tee kaunite kunstide ja spordi juurde,» ütles Tiidus. «Kultuur on see, mis loob meile sellist kindlust ja väärtusi, mis aitavad igasugustes keerulisemates olukordades hakkama saada,» lisas ta. «Sellepärast on oluline, et me stabiilselt ja jätkuvalt hoiame oma kultuuri, oma keelt, seisame selle eest, et kõik need inimesed ja rahvad, kes meie riigis elavad, saaksid ennast teostada siin hästi nii hariduslikult, töiselt kui kultuuriliselt,» ütles minister.

«Järgmiste valimiste teema ja kõigi valimiste teema on see, et Eesti inimesed ja riik järgmise nelja aasta jooksul ja ka pikemas perspektiivis saaksid hästi hakkama järjest enam konkureerivas ja pingelisemas maailmas,» sõnas Tiidus. «Et poliitilised sammud, mida riigis ette võetakse, suurendaksid heaolu ja annaksid kindlustunnet. Need on alati valimiste teemad,» lisas ta.

Reformierakonnal on Tiiduse sõnul sisevalimiste esimene voor ära olnud ja detsembris tuleb teine voor. «Kandideerin tõesti, seekord, kui midagi ei muutu, siis Raplamaal ja Harjumaa piirkonnas,» sõnas ta. Tiiduse kodukandis Saaremaal ja Lääne-Eestis kasvavad tema sõnul uued inimesed peale ja tavakohaselt pakutakse ministritele ka teisi piirkondi. Samas on Tiidusel oma side ka Raplamaaga. «Olen tegelikult Raplamaal sündinud ja kooliteed käinud, nii et mulle see väga ootamatu käik ei ole,» ütles ta. «19 aastat olen Saaremaal elanud, Kuressaares, elan seal edasi, kui jumal annab, siis elu lõpuni. Minu juured on kõik Saaremaal, nii isa- kui emapoolsed.»

Kultuuriministri ametis jätkamise teemal ei soovinud Tiidus spekuleerida. «Selliseid spekulatsioone ma ei harrasta, ärge pange pahaks,» sõnas ta. «Need on riigikogu valimised ja kui rahvas mandaadi annab, siis kindlasti olen riigikogu liige,» lisas ta. «Seda, mis saab valitsuslepetest ja ministriametitest, on kindlasti liiga vara kõnelda. Kõigepealt ikkagi vaadatakse valimistulemused ära, millised erakonnad on saanud rahvalt kõvema mandaadi, edasi vaadatakse, kellega koos edasi minna. Kuidas jagunevad ametipostid, kindlasti ei ole mina see, kes sel teemal siin praegu mingeid spekulatsioone esitab,» sõnas Tiidus.

Kultuuriminister Urve Tiidus asus ametisse mullu 4. desembril peale seda, kui Rein Langi otsus nimetada Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks kirjanik Kaur Kender tõi kaasa kultuuritegelaste pahameele ja kõrgendatud avalikkuse huvi, mis päädis Langi tagasiastumisega.

Enne poliitikasse siirdumist töötas Tiidus uudistesaadete toimetaja ja saatejuhina ETV-s ja Kanal 2-s. 1998. aastal astus ta Reformierakonda, aastatel 2005-2011 oli Tiidus Kuressaare linnapea. Riigikogus kuulus Tiidus rahanduskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles