Vaata, millist valimistulemust sihivad parlamendierakonnad

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmistel valimistel parlamendis 19 kohta saanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on võtnud eesmärgiks kevadistel valimistel oma esindatust märgatavalt kasvatada ning saada riigikogus 30 mandaati, opositsiooniline Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) loodab aga pälvida 135 000 valija toetuse.

SDE peasekretäri Indrek Saare sõnul on erakond oma riigikogu liikmete arvu juba valimistevahelisel ajal 10 protsenti suurendanud. «Et seda veel 40 protsenti suurendada, on juba tänu sellele natuke lihtsam,» lausus ta ja lisas, et erakonna üldine toetus on praegu kõrgem kui kunagi varem enne valimisi.

Saare hinnangul oodatakse, et valitsus pöörduks oma sihiseadel näoga inimeste poole, ning just seda põhimõtet kannavad tema sõnul sotsiaaldemokraadid. «Ja kui me vaatame, milline oleks see inimene, kes tänases geopoliitilises olukorras oleks usaldusväärne peaminister, siis meie kandidaat on kindlasti kõige usaldusväärsem ja ka piisavalt kogenud poliitikas,» märkis ta.

Valimispäeval saab tema sõnul otsustavaks, kui tugevad on ühe või teise erakonna nimekirjad. «Kuna me teame, millised on potentsiaalselt meie põhikonkurendi ehk Reformierakonna nimekirjad, siis meie nimekirjad on natukene paremad. Küllap saab avalikkus ka varsti neid võrrelda,» lisas Saar.

Opositsiooni kuuluva IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et nemad ei arvesta oma valimiseesmärki kunagi kohtades. «Valimised on ikkagi inimeste usalduse võitmise tee. See tähendab, et küsimus on selles, millise hulga inimeste toetust peame oma sõnumiga realistlikuks edu korral saavutada,» ütles ta Postimehele.

Tema sõnul sai IRL eelmistel valimistel 118 000 häält ning seekord soovitakse häältesaaki suurendada. «Meie eesmärk, et saavutada võit nendel valimistel, on 135 000 inimest, kes toetaks IRLi programmi ja poliitikat,» lausus Reinsalu, kelle sõnul läheb erakond valimistele selgete ja konkreetsete sõnumitega ja ütleb, et positiivsed muutused on võimalikud.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles Postimehele, et Reformierakond peab õnnestumiseks, kui kevadel saadakse kas sama või parem tulemus kui eelmistel riigikogu valimistel. Seejuures on tema sõnul eesmärgiks seatud valimisvõit.

Opositsioonilise Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul pole Keskerakonnas konkreetset kohtade arvu, mis sihiks võetakse, veel välja käidud. Eesmärk pannakse tema sõnul paika 10. jaanuaril toimuval valimiskonverentsil, kus kinnitatakse nii valimisnimekirjad kui -platvorm.

Eelmistel, 2011. aasta valimistel sai Reformierakond riigikogus 33, Keskerakond 26, IRL 23 ja SDE 19 kohta.

Valimiste järel on kõige rohkem ehk seitse saadikut kaotanud Keskerakond: Deniss Boroditš ja Kalle Laanet on astunud Reformierakonda, Inara Luigas ja Rainer Vakra SDEsse, Aivar Riisalu IRLi, Lembit Kaljuvee on jäänud parteituks ning alles üleeile Keskerakonnast lahkunud Olga Sõtnik pole veel oma edasisi poliitplaane avalikustanud. IRList välja astunud Andres Herkelist on saanud parlamendis esindamata Vabaerakonna esimees.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles