Rõivas selgitab, kes juhib Reformierakonda tegelikult

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Reformierakonna auesimehe Siim Kallase hinnangul teeb erakonnas tänapäeval otsuseid kitsas ring inimesi, siis partei praeguse juhi, peaminister Taavi Rõivase sõnul see nii ei ole.

Rõivas ütles täna valitsuse pressikonverentsi järel ajakirjanikele, et kriitika kui selline on alati edasiviiv, eriti kui see on konstruktiivne kriitika. «Küll mitmed kogenud erakonna liikmed juba hommikul kas saatsid kirja või ka helistasid ja ütlesid, olles näinud kõrvalt nii Siim Kallast kui Andrus Ansipit kui mind, et nende hinnangul on selles kriitikas ka olulisi ebatäpsusi,» lausus ta, kuid lisas, et igaühel on oma vaatenurk ja see, kui arvamus selgelt välja öeldakse, on igal juhul positiivne. «Mina selles taunimisväärset küll midagi ei näe.»

Küsimusele, kas nii erakonna juhtimisstiili kui otsuseid kritiseerinud Kallas on samu probleeme tõstatanud ka erakonna sees, vastas Rõivas, et ei tea, et oleks. Samas avaldas ta lootust, et nüüd, kui Kallas elab taas Eestis, on tal võimalik erakonna üritustest rohkem osa võtta. Tema hinnangul oleks Kallas saanud paljudele küsimustele vastused, kui ta oleks olnud rohkem Eestis ja näinud otsuste kujunemist pealt.

Reformierakonna looja ja praegune auesimees Siim Kallas ütles täna Eesti Päevalehes ilmunud intervjuus, et erakonnas teeb tänapäeval otsuseid kitsas ring inimesi ning ülejäänutelt oodatakse ainult allumist.

Rõivas ütles seepeale, et need, kes soovivad päriselt teada, kes Reformierakonda juhib, peaksid vaatama partei kodulehelt järele, kes kuuluvad erakonna juhatusse. Otsuste langetamisel on tema sõnul võrreldava tähtsusega ka erakonna saadikud riigikogus. «Mis siis, et neil ei ole samavõrd kaalukas roll põhikirja järgselt, aga sisulistes küsimustes erakonna fraktsiooni osaluseta ei tehta kindlasti ühtki otsust. See on kindlasti asi, kus nad on alati laua taha oodatud, isegi kui formaalselt on otsus juhatuse pädevuses,» rääkis ta.

Rõivas nimetas eraldi ka nõunikke ja erakonna kontori töötajaid, samuti peasekretäri ja esimeest. «On ka neid küsimusi, kus ongi minul see vastutus, et peangi otsuse vastu võtma ja seda pärast juhatuse liikmetele selgitama. Ka selliseid asju on ette tulnud ja küllap tuleb ka tulevikus. Sellistel puhkudel tulebki olla piisavalt otsustusjulge, et seda teha,» lausus ta.

Küsimusele, milline on partei halliks kardinaliks peetud Rain Rosimannuse roll, vastas Rõivas, et mingites küsimustes võiks ta olla pigem aktiivsem. «Ma võin päris kindel olla, et tema mõju otsuste tegemisel, tema rolli erakonnas on väga oluliselt üle müstifitseeritud. Aga alati meeldib inimestele ka selliseid kujundeid luua ja kui see kellelegi meeldib, las ta siis olla. Las meil olla siis selline geniaalne tegelane, kes ilmeksimatult nõu annab,» ütles ta.

Samas on Rosimannus tema sõnul juba ammu pühendunud poliitikavälistele tegevustele ja poliitikas ei ole ta enam nii aktiivne kui Kallase või eelmise esimehe Andrus Ansipi ajal. «Pigem on Rain Rosimannuse osalemine poliitikas langenud, aga ma ei ütle, et see ilmtingimata hea on. Tegemist on kindlasti väga targa inimesega ja mingites küsimustes võiks ta pigem aktiivsemat rolli omada,» märkis Rõivas.

Ta lisas, et elu on teinekord palju lihtsam ja sisaldab palju vähem keerulisi skeeme, kui arvatakse. «Mõnikord ongi, et nii, kuidas asjad paistavad, nii nad tegelikult ka on,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles