Riigiga kohut käinud endine luureohvitser astus Keskerakonda

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Toomse
Rene Toomse Foto: Erakogu

Eesti riigiga kohut käinud endine luureohvitser Rene Toomse teatas, et astus Keskerakonda ja kandideerib märtsis riigikogu valimistel. 

«Esiteks, mu isiklik ja ainuke põhjus on mure meie riigi kaitsevõime pärast. Ma võin ju jäädagi omaette blogis riigikaitsest arutlema ja need, kes peaks kaasa mõtlema, saavadki jääda oma loosungeid viskama. Olles nö tüüri lähedal, on mul parem ligipääs mugavuspaati kõigutama,» kirjutas Toomse oma blogis. «Ma tahan olla see moderaator ja pingete maandaja, kes püüab ekspertide parimad palad parimaks võimalikuks plaaniks komponeerida.» 

«Teiseks pääseb Keskerakond riigikogusse nagunii ja tal saab olema õigus sõna sekka öelda kõige tõsisemates riigikaitselistes küsimustes,» põhjendas ta erakonnavalikut. Tema hinnangul tunneb Keskerakond puudust riigikaitset nii teoorias kui praktikas tundvatest ekspertidest. 

«Kolmandaks, vaatamata sopale, mis meedias ja avalikus arvamuses ringi lendab, ei ole ma leidnud Keskerakonnal ühtegi faktidel põhinevat tõsist rikkumist. Trikke teevad kõik parteid ehk keegi pole puhas poiss,» lisas Toomse. 

Rene Toomse nimi tuli avalikkuse ette, kui kaitsepolitsei 2008. aasta aastaraamatus kahtlustati teda riigisaladuse lekitamises. Harju Maakohus lõpetas 17.09.2010 määrusega kriminaalasja menetluse avaliku menetlushuvi puudumise tõttu, süüdimõistvat kohtuotsust langetamata. Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon palus õiguskantsleri seisukohta, kas ja kuidas oli Toomse nime väidetavalt avalikes huvides avalikustamine kooskõlas süütuse presumptsiooni ning isiku au ja hea nime austamise põhimõttega. Õiguskantsler Indrek Teder asus menetluse käigus seisukohale, et tema nime avalikustamine kaitsepolitseiameti 2008. aasta aastaraamatus ei olnud õiguspärane, kuna see ei olnud vajalik kapo ülesannete täitmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles