Sotsid kasvatasid vene valijate seas toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski (paremal) arvamus «Foorumis», et riik peaks Eestis valitseva olukorra pärast rohkem vastutama, pani Jürgen Ligit teda süüdistama juurtetuses ja teadmatuses.
Jevgeni Ossinovski (paremal) arvamus «Foorumis», et riik peaks Eestis valitseva olukorra pärast rohkem vastutama, pani Jürgen Ligit teda süüdistama juurtetuses ja teadmatuses. Foto: ERR

Sündmusterohke novembrikuu suurimaks muutuseks erakondade reitingutes oli Sotsiaaldemokraatliku erakonna toetuse suur kasv venekeelsete valijate seas, ent populaarseim on jätkuvalt Reformierakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori küsitlusest.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, võidaks need Reformierakond, nimelt küündis peaministripartei toetus novembris 29 protsendini, vahendas ERR Uudised.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog seletas Reformierakonna kõrge reitingu püsimist partei domineerimisega meedias, milleks andsid alust ministrite vahetused ning Eerik-Niiles Krossi liitumine erakonnaga.

Populaarsuselt teisel kohal olid Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond võrdselt 22 protsendi suuruse toetusega. Kuu varasemaga võrreldes kaotas Keskerakond toetust 5, samas kui sotsiaaldemokraatide toetus kasvas 2 protsendipunkti võrra.

Sotsiaaldemokraatidel õnnestus tõsta Keskerakonna arvelt oma toetust venekeelsete valijate seas, mida uuringuekspert Aivar Voog põhjendas skandaaliga haridusminister Jevgeni Ossinovski ümber - nimelt kui oktoobris oli sotsiaaldemokraatidel vene keelt kõnelevate valijate seas toetus 13 protsenti, siis novembris 22, samal ajal kui Keskerakonna toetus langes vene valijate seas 81 protsendilt 72-le.

Populaarsuselt neljandal kohal oli jätkuvalt Isamaa ja Res Publica Liit, keda toetas novembris 18 protsenti valijatest, kuu varem oli IRLil toetust 16 protsenti.

Emor küsitles rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel novembris 739 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Reformierakond ei tähtustaks uuringutulemusi üle

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke hinnangul mõjutasid viimasel kuul erakondade toetusnumbreid eelkõige valitsuse ümber toimunud sündmused. «Jürgen Ligi lahkumine ja sotsiaaldemokraatide soov muuta ajalooteemade arutamine rahvuslikuks küsimuseks läks korda paljudele ja polariseeris valijaid,» sõnas Kukk. Ta usub, et just selle tulemusena said sotsiaaldemokraadid vene valijate hulgas palju toetust juurde, ent mida jällegi kaotas Keskerakond.

«Ma ei tähtsustaks uuringutulemusi üle – inimeste jaoks on tähtsamad julgeoleku küsimused ning kuidas liikuda edasi uue ja kiirema majanduskasvu poole. Teades, et see küsitlus on varasematest teistsugusel meetodil läbi viidud, arvan, et pigem on vahed erakondade vahel väiksemad kui paistab,» märkis Kukk.

Sotsid: kõigil erakondadel on võimalik toetajaid juurde saada

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Indrek Saare sõnul on toetajaid võimalik juurde võita kõikidel erakondadel. «Praeguste reitingute taustal võib öelda, et toetajaid on võimalik juurde võita kõikidel erakondadel,» kommenteeris Saar BNSile TSN Emori uuringut, mille kohaselt suurenes SDE toetus novembris kaks protsenti 20-lt 22-le.

«Viimaste kuude reitingute taustal võib öelda, et eelseisvate riigikogu valimiste esikohale pretendeerivad nii sotsiaaldemokraadid, Keskerakond kui ka Reformierakond.»

Keskerakonna toetuse langust võib Saare sõnul selgitada sellega, et lootus uue peaministrikandidaadi osas luhtus ning inimesed pettusid. «Järgijäänud kuude jooksul on oluline jälgida, millise trendiga erakonnad liiguvad ja kui tugevad saavad olema erakondade nimekirjad. Sotsiaaldemokraatide trend on praeguse taustal positiivne,» sõnas Saar.

Keskerakondki tunnistas Ligi-Ossinovki konflikti mõju

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson tunnistas «Aktuaalses kaameras», et partei toetuse langus venekeelsete valijate hulgas torkab silma, vahendas ERR Uudised.

«Märkimisväärne osa vene valijatest - üheksa protsenti - on Ligi ja Ossinovski konflikti tõttu läinud toetama sotsiaaldemokraate. Ilmselt selline isiklik rahvuspõhine rünnak on tõmmanud tähelepanu sellele, et ka sotsiaaldemokraatidel on üks silmapaistev vene poliitik.»

IRLi peasekretär Tiit Riisalo kordas aga juba varem öeldut, et kampaania on aktiviseerunud ning need valimised tulevad väga pingelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles