Korraga kuulub mitmesse parteisse peaaegu 180 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade õhupallid
Erakondade õhupallid Foto: Raigo Pajula

Äriregistri andmetel kuulub seadust rikkudes korraga kahte parteisse veel 177 inimest.

Mitmesse parteisse kuulujate arv on püsinud 100 ja 200 vahel alates 2007. aasta lõpust, sama aasta kevadel oli neid aga üle 700.

Toona püstitas omamoodi rekordi 66-aastane Raivo Rajamäe, kes oli ühtaegu nelja erakonna liige: juba kümmekond aastat oli ta kuulunud nii Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL), Rahvaliitu, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kui ka Eesti Demokraatlikusse Parteisse. Nüüd kuulub mees vaid IRL-i.

Tänavu mais võttis parlament vastu seadusemuudatused, mis peaksid mitmesse parteisse kuulujate probleemi lahendama. 1. jaanuaril jõustuv seadus näeb ette, et kui inimene on kantud mitme erakonna nimekirja, jääb ta liikmeks parteis, kuhu ta on kõige hiljem astunud. Register peab tegema nimekirjades vajalikud muudatused tuleva aasta 20. jaanuariks.

Samuti hakkavad tuleva aasta algusest erakondade liikmete nimekirjades toimuma muudatused jooksvalt ning parteid ei pea nendest enam kindlaks kuupäevaks teatama. Praegu peavad erakonnad liikmete nimekirja esitama ühe korra aastas, iga aasta 1. veebruariks.

Lisaks nõutakse veebipäringusüsteemis avalikustatavaid nimekirju enne riigikogu ja europarlamendi valimisi. Seoses nimekirjade pideva uuendamisega selline kohustus edaspidi kaob.

Mitmesse parteisse kuulujate probleemile juhtis juba 2008. aasta novembris tähelepanu õiguskantsler Indrek Teder.

Erakonnaseaduse kohaselt võib vähemalt 18-aastane teovõimeline Eesti kodanik või püsivalt Eestis elav sama vana Euroopa Liidu kodanik kuuluda korraga ainult ühte Eestis registreeritud erakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles