Seeder: valitsus kaotab vanemapensioni riigikogust üle sõites

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna erakorralisele istungile kogunenud riigikogu rahanduskomisjon lükkas koalitsiooni häältega tagasi Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ettepaneku võtta vanemapensioni edasilükkamist puudutav osa pensioniseaduse eelnõust välja.

Rahanduskomisjoni liikme Helir-Valdor Seedri (IRL) arvates näitas tänane rahanduskomisjoni istung, et koalitsioon pole huvitatud mittemingisugusest kompromissist, vaid tahab kõikvõimalike vahenditega suruda läbi vanemapensioni edasilükkamise.

«Valitsuse soov siduda vanemapensioni edasilükkamine oma usaldusega näitab koalitsiooni suhtumist eakatesse ja lastega peredesse. Tegemist oleks äärmusliku lahendusega, mis tähendab valitsusepoolset parlamentaarse menetluse blokeerimist ja kindlasti ei ole pensioneid kärpiv eelnõu see koht, kus seda teed minna tuleks,» arvas Seeder.

Ta lisas, et IRL ei lepi sellega, et minnakse juba kehtiva seaduse kallale ning riivatakse pensionäride õigustatud ootust lisapensionile. Kergekäelised muudatused pensioni- ja rahvastikupoliitikas vähendavad usaldust nii kehtiva pensionisüsteemi kui ka riigi vastu ning vähendavad lastevanemate kindlustunnet,» kinnitas Seeder.

Seedri sõnul esitas opositsiooniline IRL vanemapensionit edasilükkavale eelnõule 1000 muudatusettepanekut, mille läbihääletamiseks kuluks riigikogu istungitel ligi 200 tundi. See on tema sõnul ainus võimalus sundida valitsusliitu vanemapensioni säilitama.

«Kui loome pretsedendi, kus valitsuse vahetusega tühistatakse eelmise valitsuskoalitsiooni ajal seadustatud pensionid, siis võib tulevikus samamoodi tühistada ka kõik muud seadusega antud lubadused. Sellist poliitilist kultuuritust peaksime vältima, kui tahame olla vähegi tõsiseltvõetav riik,» selgitas Seeder.

Valitsus arutab usaldusküsimusega sidumist

«Kui varasemal ajal on IRL olnud väga kriitiline selles suhtes, kui kümneminutiliste vaheaegadega ja kaunis kummaliste parandusettepanekutega hakatakse parlamendi tööd blokeerima, siis nüüd on nad mingil põhjusel ise selle tee ette võtnud,» ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil peaministri ülesandeid täitev reformierakondlasest keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Ta lisas, et valitsus plaanib arutada erakorraliselt laupäeval, kas siduda vaidlusi tekitav muudatus usaldusküsimusega. Siis on nimelt tagasi praegu Brüsselis Euroopa Ülemkogul viibiv peaminister Taavi Rõivas.

Pentus-Rosimannuse kaalutakse kindlasti, kas valitsus peaks parlamendile appi minema, et töörahu taastada.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kommenteeritud väljaanne ütleb, et eelnõu sidumine usaldusküsimusega võimaldab valitsusel saada selgust, kas riigikogu tema teostatavat poliitikat toetab või mitte. Sisuliselt paneb valitsus riigikogu valiku ette: kas võtta usaldusküsimusega seotud eelnõu vastu valitsuse soovitud kujul või lasta valitsusel ametist lahkuda ning käivitada sellega uue valitsuskabineti moodustamise protsess. Nii lahendatakse valitsuse ja riigikogu vahelistes suhetes tekkinud ummikseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles