Kruuse tasus keelatud valimisreklaami kulud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse.
Urmas Kruuse. Foto: Peeter Langovits

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi ettekirjutuse Tallinna linnapeale ja Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele, abilinnapea Arvo Sarapuule, Põhja-Tallinna linnaosa vanemale Karin Tammemäele ja tema asetäitjale Priit Kutserile, samuti Tallinna ettevõtlusametis töötavale Jaanus Mutlile ning Tartu endisele linnapeale Urmas Kruusele. Viimane tasus möödunud nädalal keelatud valimisreklaami kulud.

Ettekirjutuste kohaselt peavad poliitikud tagastama mullustel kohalikel valimistel tehtud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamide kulud.

Urmas Kruuse kinnitas Postimehele, et on maksnud MTÜ-le TriSmile ära reklaamile kulunud 458,4 eurot

Kohalike valimiste eel ilmusid avalikkuse ette Tallinna linnajuhtide ja Tartu toonase linnapea reklaamid, mille puhul tekkis küsimus, kas nad on saanud valimiseelsel ajal teavituskampaanias osalemise kaudu reklaami näol juriidiliselt isikult annetuse või on lasknud reklaami kinni maksta omavalitsusel.

Nii näiteks figureerisid Hiiu staadioni avamise plakatil Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu, spordikompleksi avamist lubaval plakatil Priit Kutser, kepikõnnitreeringute reklaamis Karin Tammemägi ja Tartu triatloni plakatil Urmas Kruuse. Lisaks kutsus Savisaar kahes videoklipis inimesi valima ja osalema maratonil.

Järelevalvekomisjoni hinnangul oli palju tähelepanu pälvinud reklaamide puhul tegu kohalike valimiste kandidaatide valimisreklaamiga. Reklaami eest tasumist käsitletakse seetõttu juriidilise isiku annetusena, mis on aga keelatud. Erakonnaseaduse kohaselt tuleb keelatud annetus selle tegijale tagastada.

Poliitikutele saadetud ettekirjutuste kohaselt peavad valimistel kandideerinud keskerakondlased tagastama Tallinna maksumaksja raha eest tehtud reklaami kulud linnale ning Reformierakonda kuuluv Kruuse MTÜ-le TriSmile, kelle tellimusel tema reklaamplakat valmis.

«Olen eluaeg harrastanud sportlikke ja tervislikke eluviise ning kui MTÜ TriSmile mind Tartu linnapeana oma üritust reklaamima kutsus, ei näinud ma põhjust keelduda. Kahju, et heast kavatsusest on vale mulje jäänud,» teatas Kruuse pärast ettekirjutuse saamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles