Peaminister esitab Ansipi Euroopa Komisjoni liikme kandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas kinnitas, et esitab oma erakonnakaaslase, endise valitsusjuhi ja äsja Euroopa Parlamenti valitud Andrus Ansipi Euroopa Komisjoni liikme kandidaadiks.

Peaminister leiab, et Andrus Ansip on parim kandidaat Euroopa Komisjoni liikme ametikohale, arvestades tema rahvalt saadud tugevat mandaati Euroopa Parlamendi valimistel ja tema pikaajalist kogemust peaministrina, majandus- ja kommunikatsiooniministrina ning Euroopa Ülemkogu liikmena.

Euroopa Komisjoni praegu ametis oleva koosseisu ametiaeg lõpeb 31. oktoobril. Euroopa Liidu toimimise lepingu kohaselt esitab kvalifitseeritud häälteenamusega otsustav Euroopa Ülemkogu Euroopa Parlamendile heakskiitmiseks oma kandidaadi komisjoni presidendi ametikohale. Ühisel kokkuleppel valitud presidendiga võtab Euroopa Liidu Nõukogu vastu teiste isikute nimekirja, keda ta paneb ette määrata komisjoni liikmeteks. Need liikmed valitakse välja liikmesriikide esitatud soovituste põhjal.

Seejärel kiidetakse komisjoni president ja ülejäänud komisjoni liikmed Euroopa Parlamendis heaks ühtse nimekirjana. Asjaomase heakskiidu alusel nimetatakse komisjon ametisse Euroopa Ülemkogu kvalifitseeritud häälteenamusega. Komisjoni liikmed nimetatakse ametisse viieks aastaks. Kuigi ametlikult küsib komisjoni president liikmesriikidelt volinike kandidaatide nimesid alles pärast tema kandidatuuri heakskiitmist Euroopa Parlamendis, võivad liikmesriigid teha poliitilise või ka enese jaoks siduva otsuse oma kandidaadi osas enne seda.

Vabariigi valitsuse seaduse kohaselt esitab valitsus Eesti kandidaadi Euroopa Komisjoni liikme ametikohale ja valitsuse reglemendi kohaselt esitab Euroopa Komisjoni liikme kandidaadi valitsusele otsustamiseks peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles