Miks sai Silver Meikar kaks korda rohkem hääli kui Kristiina Ojuland?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Raul Vinni / Postimees

Postimehe küsimusele vastasid poliitikaeksperdid.

Kolumnist Ahto Lobjakas: «Silver Meikar ei läinud populismi teed, vaid pakkus reaalseid alternatiive Reformierakonnale ja Eesti valitsevale status quo'le mõistlike demokraatlike mängureeglite piires. Selle eest mõistlikud valijad teda ka tunnustasid, nende suhteliselt väike arv (6000) ütleb midagi taas selle kohta, kuivõrd pingsalt ootab suur osa Eesti valijaskonnast puhastust kartellierakondade kindluses. Ojuland üritas teha Tarandit, aga Tarand oli 15 korda parem.»

Analüütik Juhan Kivirähk: «Küllap oskas Meikar lihtsalt paremat kampaaniat teha. Pealegi on tema reputatsioon pärast Reformierakonnast välja viskamist olnud püsivalt positiivne, ta on olnud esiplaanil ka seoses Ukraina sündmustega, avalikkusele on jäänud temast mulje kui veendunud tõe ja õiguse eest võitlejast.

Kristiina Ojulandi Reformierakonnast lahkumise tagamaad on pisut keerulisemad – lisaks erakonna mainele määris ta oluliselt ka enda oma. Tema paljastused paistsid pigem väiklase kättemaksuna kui siira soovina tõde jalule seada.

Kuid erilist sisulist tähendust nende kahe endise reformierakondlase häältesaagi võrdlusel ei ole – ma vähemalt loodan, et kumbki neist ei ole nii naiivne, et oleks lootnud võita isikumandaati. Küllap oli kandideerimisotsus rohkem seotud valmistumisega järgmisel kevadel toimuvateks riigikogu valimisteks.»

Dotsent Viljar Veebel: «Meikar nägi oma ekstravagantustega ka kõvasti vaeva, et lisahääli saada, üritades endale haarata osa Tarandi nn «vaba mehe kuvandist».  Samas, vaadates neid, kes tahapoole jäid, ei olnud kehv ka Kristiina Ojulandi tulemus. Kahtlemata oli Meikar selles mõttes nutikam, et ehitas oma kampaania üles spetsiifilistele valijate gruppidele (hipsterid, piraadid, seksuaalvähemused jne), kus suured parteid aktiivset kampaaniat ei teinud ega selget sõnumit pakkunud.»

Politoloog Tõnis Saarts: «Meikarit ilmselt peetakse siiski poliitikuks, kellel on tuelvikukarjäär alles ees ning tema kompetents Euroopa asjades ja oskus esineda ei jää palju maha mitmetest poliitveteranidest. Muuhulgas Ojulandist.»

Üksikkandidaat Silver Meikar sai Euroopa Parlamendi valimistel 6018 häält, samas kui uut parteid moodustav ning seekord samuti üksikkandidaadina kandideerinud Kristiina Ojuland 3024 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles