Miks jäid sotsid alles neljandaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Toomas Tatar

Postimehe küsimusele vastasid poliitikaeksperdid.

Kolumnist Ahto Lobjakas: «Sotside jaoks oli tegemist katastroofilähedase tulemusega. Jah, Lauristin on fenomen, aga ta on poliitikast ammu taandnud fenomen, kes lööb oma vaimse hiiglase staatusega. Ilma temata olnuks reaalne võimalus, et SDE poleks saanud ühtegi mandaati (argument, et sotside valijad oleksid hääletanud teiste sotside poolt, on küsitav, arvestades Lauristini eristaatust ning mh vaadates Ansipi rolli Reformierakonna listis - ma arvan, et valija parteilisust hinnatakse EP valimiste kontekstis üle). Võib oletada, et parteiladvikus küsitakse väga murelikke küsimusi selle kohta, mis oleks saanud Lauristinita (kellele järgnes väga pika vahega Ivari Padar) ja mis saab riigikogu valimistel.»

Analüütik Juhan Kivirähk: «Sotsidel ei õnnestunud oma täit potentsiaali realiseerida ka eelmisel sügisel kohalikel valimistel. Tõenäoliselt on üheks põhjuseks kampaaniameistrite nõrkus. Kuid muidugi võis valijale mõjuda ka sotside ootamatu maandumine valitsuskoalitsioonis koos senise ideelise vastase Reformierakonnaga. Mingeid saavutusi neil ju veel ette näidata ei ole.

Uuringute põhjal on just sotside valijate seas rohkem üksikkandidaatide pooldajaid ning SDE osalemine Toompea võimuliidus võiski sotside valijad üksikkandidaatide eelistamise poole kallutada.»

Dotsent Viljar Veebel: «Sotside pink oli selgelt lühem kui ülejäänud kolmel suurel. Probleem on aga kasvav, sest nüüd kus Lauristin lahkub koos oma häältega, on sotsidel tõsine mõttekoht lähenevate riigikogu valimiste eel, kuidas leida oma järgmiste valimiste nimekirja valijat kõnetavaid kandidaate.»

Politoloog Tõnis Saarts: «Sotside kandiaatide galerii polnud nii tugev kui enamustel nende konkurentidel. Need on ennekõike isikuvalimised ning kahe koha saamiseks on vaja ka kahte väga tugevat kandidaati - SDE-l oli pakkuda vaid üks. Lisaks sellele sõi Indrek Tarand potentsiaalselt sotsidele minevaid hääli, sest SDE ja Tarandi valijate profiilid on kohati kattuvad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles