Miks sai Tunne Kelam vähem hääli kui Reformierakonna ja SDE esinumbrid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: PP

Postimehe küsimusele vastasid poliitikaeksperdid.

Analüütik Juhan Kivirähk: «Ühelt poolt on Tunne Kelam Eesti laiemas avalikkuses olulise vähem tuntud kui Andrus Ansip ja Marju Lauristin. Nagu juba eelnevalt madala valimisaktiivsuse põhjendamisel öeldud, ei taju Eesti valija Brüsselis tehtava töö olulisust. Kelam on olnud kümme aastat europarlamendis ning ehkki ta on üks väheseid, kes peab Tallinnas üleval oma bürood ning osaleb paljude poliitiliste ürituste korraldamisel Eestis, et saa ta kuidagi olla nii tuntud ja hinnatud kui üheksa aastat peaministri ametis olnud Ansip või Eesti ühiskonna uurimise ja analüüsimisega tegelev ja neid uuringuid ka aktiivselt populariseeriv Lauristin.»

Kolumnist Ahto Lobjakas: «Tunne Kelam oli esikuuikus Andrus Ansipi kõrval ainus vana kooli poliitik. Asjadele nii vaadates läks tal isegi hästi.»

Dotsent Viljar Veebel: «Tunne Kelam on juba 10 aastat Euroopa Parlamendis olnud ja on isegi üllatav, kuidas ta kohaliku valija käest nii palju hääli sai. Teiseks läks Kelam mõneti ka IRLi lihtsakoelise ja ebaintelligentse kampaania ohvriks. Samuti on võistlemine Ansipi, Lauristini ja Savisaarega niikuinii keerukas ja keegi pidi selles heitluses tagumised kohad saama.»

Politoloog Tõnis Saarts: «IRLil on oma lojaalne toetajaskond, mis jääb siiski tugevalt alla Reformierakonna ja Keskerakonna püsivalijaskonnast. Kelam on aga meelepärane kandidaat veelgi kitsamale valijaniššile: peasjalikult vana Isamaaliidu valijatele, mis pole ülemäära arvukas seltskond. Lisaks sellele suutis Ansip ja Reformierakond julgeoleku- ja vene-kaardi IRLilt ka osaliselt ära napsata, käies selle ise palju usutavamalt välja.»

IRLi nimekirja esinumber Tunne-Väldo Kelam sai Euroopa Parlamendi valimistel 18 767 häält, Reformierakonna esinumber Andrus Ansip 45 023 ja SDE esinumber Marju Lauristin 26 940 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles