Kas venelased valivad Savisaare asemel edaspidi oma rahvuskaaslasi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Keskerakonna valimispeol.
Yana Toom Keskerakonna valimispeol. Foto: Liis Treimann / Postimees

Postimehe küsimusele vastasid poliitikaeksperdid.

Kolumnist Ahto Lobjakas: «See on tõesti see oht, mis nüüd kummitab. Kui nii läheb – ja Keskerakonna eesti soost liidrid (Savisaar välja arvatud) vastavalt marginaliseeruvad – kaotab Eesti poliitiline asjakorraldus potentsiaalselt äärmiselt olulise stabiliseeriva faktori. Savisaare Keskerakond, ükskõik, mis ta vead, on seni olnud väga odav, töökindel ja alahinnatud pingemaandur Eesti keelekogukondade suhete reguleerimisel. Etnilised erinevused on seni poliitiliseks agendaks kujunenud peavoolu eestikeelsetes parteide sees - koos vastavate piiride ja piirangutega. Muutused selles olukorras, eriti ajal, mil Venema muutub agressiivsemaks, ei tule meie stabiilsusele kasuks. Teistpidi tähendaks see, et keegi teine peaks nüüd hakkama tegema seni Savisaare poolt ära tehtud tööd. IRLi ja Reformierakonna retoorikat ja paindlikkust arvestades ei tekita selline võimalus optimismi. Võib arvata, et Keskerakonna kokku kukkudes hakataks teda üsna varsti hea sõnaga meenutama vähemalt selles kontekstis.»

Analüütik Juhan Kivirähk: «Küllap kipub Savisaare fenomen tuhmuma ka venekeelsete valijate silmis. See aga, kas vene valijad hakkavad tulevikus hääletama enam rahvuspõhiselt, sõltub sellest, mil määral teised (n.ö. «eestimeelsed») poliitilised jõud venekeelsete valijate rolli jätkuvalt marginaliseerida püüavad. Pidevalt püütakse luua suhtumist, et nende erakondadega, kelle poolt on vene valija, on midagi valesti. Valimiste vene kaart ei asu mitte Yana Toomi või Mihhail Stalnuhhini käes, vaid meie paremerakondade (eelkõige muidugi IRL-i ja EKRE) käes, kes parimate bolševistlike põhimõtete eeskujul kuulutavad, et kes ei ole meie poolt, on meie vastu. Selle tõttu, et eestivenelane ei ole eestlane, et tal on eestlasest erinev kultuurimälu ning ta räägib eesti keelt aktsendiga, ei tasu teda veel Kremli käsilaseks pidada.»

Dotsent Viljar Veebel: «Järgmistel valimistel, milleks on riigikogu valimised, ei ole paraku piisavalt palju rahvuskaaslasi valikus, arvestades ka Yana Toomi lahkumist. Seega jääb valida Stalnuhhini ja Savisaare vahel. Aga nähtavasti oli Savisaare tipp-skoor siiski viimastel kohalikel valimistel ära.»

Politoloog Tõnis Saarts: «Savisaare häältesaak oli korralik ja ilmselt üsna kaalukas osa tuli sellest ka vene elektoriaadist. Ootame ära riigikogu valimised ja kohalikud valimised, siis saab öelda, kas vene päritoluga kandidaatide edu oli mingi suurema protsessi algus või üksikseik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles