Kas Edgar Savisaare täht hakkab kustuma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar pidas Keskerakonnale pärast valimistulemuste saabumist kõne Tallinna pubis Seiklusjutte Maalt ja Merelt.
Edgar Savisaar pidas Keskerakonnale pärast valimistulemuste saabumist kõne Tallinna pubis Seiklusjutte Maalt ja Merelt. Foto: Liis Treimann

Postimehe küsimusele vastasid poliitikaeksperdid.

Kolumnist Ahto Lobjakas: «Edgar Savisaar pole kunagi olnud «täht», pigem suure gravitatsioonijõuga hiidplaneet, mille ümber tiirleb ebastabiilne satelliitide vöönd. Valimistulemus ennustab, et see ebastabiilsus on jõudmas kriitilisse faasi. Kui hoolega valitud ja koolitatud järelkasvu asemel lööb liidrit ennast ilma igasuguse ambitsioonita – ja tulemusest selgelt ehmunud – Yana Toom, siis on selgelt tegemist stsenaariumiga, milles parteijuhi kontroll sündmuste üle on hakanud kaduma. Riigikogu valimised annavad lõpliku vastuse.»

Analüütik Juhan Kivirähk: «Edgar Savisaare täht hakkas kustuma juba siis, kui ta laimukampaaniat kasutades surus erakonna juhi kohale kandideerides oma konkurendi Jüri Ratase. Tänaseks on Savisaare kunagisest hiilgusest järel vaid armetud riismed. Kahju!»

Dotsent Viljar Veebel: «Pigem oli tegemist Keskerakonna laiema probleemiga, kes läks KOVi tulemuste eufoorias tõenäoliselt iseenda upsakuse ohvriks, arvates, et tehes ühtaegu kolme erinevat ja isegi vastanduvat kampaaniat, saadakse kaks kohta kindlasti. Kui Toom ja Stalnuhhin tegid oma tulemuse ära, Edgar Savisaar sai valimiskampaania aegset ignorantsust ja venemeelsust arvestades isegi hea tulemuse, siis peamine kaotus tuli nn mõistlikult tiivalt, kus Simsoni, Ratase ja Loone töö läks sisuliselt raisku. Aga kaudselt näitab tulemus muidugi, et vähemalt sellel korral Savisaare poliitiline vaist ei töötanud ja nüüd seisab ta silmitsi parteisiseste raskete küsimustega.»

Politoloog Tõnis Saarts: «Praegu on seda veel vara öelda. 18 000 häält oli tugev tulemus. Kuid seaduspära, et esimees on alati esimene, on nüüd küll Keskerakonnas murtud. See võib erakonnas tekitada tulevikus pingeid, vähemasti siis, kui saabuvad rasked ajad.»

Keskerakonna juht Edgar Savisaar sai europarlamendi valimistel 18 516 häält, samas kui erakonna teise numbrina kandideerinud Yana Toomile anti kokku 25 251 häält. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles