«Kas täna oligi viimane valimispäev või?»

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Kavastus ratsutanud Ingrid Dietrich (vasakul) ja Siret Saks valimisjaoskonda minekuga ei kiirustanud – Saks ei leidnud endale meelepärast kandidaati ja Dietrich ei teadnud päris täpselt, kus valimisjaoskond asub.
Eile Kavastus ratsutanud Ingrid Dietrich (vasakul) ja Siret Saks valimisjaoskonda minekuga ei kiirustanud – Saks ei leidnud endale meelepärast kandidaati ja Dietrich ei teadnud päris täpselt, kus valimisjaoskond asub. Foto: Kristjan Teedema

Enamik Luunja valla Kavastu piirkonna elanikest nautis eile ilusat ilma, europarlamendi valimised neil eriti meeles ei mõlkunud.

Emajõe ääres asuv Kavastu on üks Tartumaa maalilisemaid paiku – paljud on rajanud siia endale suvekodu või ka päriskodu, sest Tartu jääb kõigest paarikümne kilomeetri kaugusele. Valla keskusesse Luunjasse on kümmekond kilomeetrit ja seal asus eile ka valimisjaoskond.

Inimesed nautisid eile eelkõige 29-kraadist ilma ja võtsid ehk mõne õllegi, paljudel jagus siiski jaksu aias või põllul toimetamiseks. Kuulsa Kavastu parve juures mõõtsid veetemperatuuri kolm ema, kes tõid lapsed suplema. Utsitasin neid aga ujuma, et saaks pildistada kolme peanuppu veest välja paistmas, ent daamide jaoks oli vesi liiga külm. «Me siin praegu alles kohaneme,» tunnistas Siiri, jalgupidi vees. «Külm on ju!»

Nemad olidki Postimehe küsitletud paarikümnest inimesest ühed vähesed, kes kinnitasid: «Jah, meie käisime juba valimas.»

«Kõik on tehtud,» rääkis Siiri, kes ei soovinud oma perenime avaldada. Miks? «No et oleks käidud,» vastas ta. Naised olid ühel meelel, et nemad ei valinud kedagi selleks, et saaks inimese lihtsalt Eestist eest ära – valiti parim. Evelin kaalus algul isegi mõne poliitiku Eestist eest ära valimist, aga mõtles siis ümber. Naised ei osanud öelda, mis kasu on Eestile europarlamendist. «Meie siin oleme ikkagi liiga väikesed,» arvas Evelin.

Kavastus lapsi ujutanud naised ei öelnud, keda nad valisid, ent väga valdav osa valiku avalikustanutest hääletas Marju Lauristini poolt.

Paljude puhul, kellega kõnelesime, selgus kiiresti, et nende huvi valimiste vastu oli sedavõrd leige, et üllatusena tuli isegi see, et eile oligi viimane valimispäev. Pettumusega hääles ütles nii mõnigi, et sai alles nüüd teada, et internetis enam valida ei saa. Neti-eelvalimised magati juba maha, aga ilusa ilmaga tundub mõte kuskil valimisjaoskonnas ID-kaardiga lehvitamisest kuidagi ... tüütu, mõttetu, igav.

Kavastu parvesillal peesitas mees, silmad taevasse suunatud – tema ei käinud valimas. Siis saabus daam kahe tillukese koeraga, kes hullasid Emajões – temagi ei käinud valimas. «Ma ei tea, miks ma valimas ei käinud. Mul ei olnud sellist kavatsustki. Ei huvitanud,» lausus ta.

Kavastu poeomanik Väino Kägo on ka vallavolinik ja sestap keskmisest enam poliitiliselt teadlik «Mina käisin valimas juba kolmapäeval,» lausus ta. «Mina valisin ikka parimat – see mees oleks Eestis võib-olla rohkem vajalik kui seal, aga ma ikka valisin Jüri Ratase.»

Kägo sõnul ei ole kohalikud elanikud europarlamendi valimistest kuigi huvitatud. «Tegime siin isegi nimekirjad pensionäridest, kellele oleks vaja valimiskast koju viia, aga nemad ütlevad, et ei-ei, meid see eurovärk ei huvita. Kui on kohalikud valimised, siis on hoopis teine jutt.»

Jevgenia Artamanova istus kortermaja ette sätitud toolikesel ja luges raamatut, sellal kui noor mees muruniidukit edasi-tagasi kräunutas. Aianurgas lõugas koer ja kui ta poleks ketis olnud, siis valinuks ta kindlasti sääremarja. Artamanova ütles, et tema käis juba valimas ära – ta pidas silmas vallavolikogu valimisi. «Meie juba käisime valimas,» rääkis vanaproua. «Need praegused ei huvita üldse. Vaata, mis Ukrainas toimub – inimesed tapavad üksteist!»

Saksa hobusetallide juures mõõtsid kaks kaunitari hobustel takistusi. Talliomaniku tütar Siret Saks ei olnud valima läinud. «Ma ei tea, kas minna valima, sest pole leidnud, keda valida,» ütles ta.

«Ühel heal päeval käis Tartu linnas kõva valimiskampaania üritus ja sellest kohast saja meetri kaugusel kerjas üks naine koeraga – tal oli silt, et tal ei ole raha, tal on kolm last ja ta peab nende eest hoolitsema,» rääkis Saks. «Siis mul hakkas nii kurb, et andsin sellele naisele 20 eurot, ja ma ei teadnud enam, kas ma ikka lähen valima. Kõrval käis üks vahva trall, aga siis see naine koeraga ...»

Samuti ratsutanud Ingrid Dietrich ei saanud eelvalimistel käia, sest laps oli haige. «Ma ei tea, kas ma täna valin – kui me sinnakanti ujuma läheme, siis käime vast valimas ka ära,» lausus Dietrich.

Saksa sõnul ei tunne ta europarlamendiga mingit seost. «Kas täna oligi viimane valimispäev?» küsis Saks. «Netis ei saa ka valida? Siis on ikka keeruline selle valima minemisega.» Dietrichi sõnul ei tea ta, kuhu valima minna: «Mingisse poodi? Kui ma saan teada, kumba poodi valima minna, eks ma siis lähen.»

Veterinaar Maria Kivastik lisas, et tema läheb siiski valima ja tõenäoliselt on valimisjaoskond Luunja rahvamajas.

Aino Bruus sõitis eile oma ruumikal krundil murutraktoriga. «Mina ei läinud valima,» lausus ta. «See on mu valik. Ma elan Helsingis ja mul lihtsalt pole aega – kui olen kodus Eestis, siis olen siin. Ütlen ausalt, et olen laisk ja võinuks ju osaleda e-valimistel, aga ei teinud seda.»

Bruusile imponeerib Tunne Kelam, aga sümpaatiaks see pühapäeval jäigi. «Minu arvates tuleks kõigepealt ära lõpetada Brüsseli ja Strasbourgi vahet sõitmine, mis neelab kohutava maksumaksja raha.» Panete tähele, et Bruus on ainus, kes räägib tõepoolest Euroopa asjadest?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles