Vaata, kus peavad suuremad erakonnad valimispidu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Suuremate erakondade poliitikud kogunevad pühapäeva õhtul Tallinna eri paigus, et oodata üheskoos Euroopa Parlamendi valimiste tulemuste selgumist.

Reformierakondlased kogunevad pühapäeva õhtul kella 20 ajal kohvikus Komeet, sotsiaaldemokraadid umbes tund aega hiljem kohvikus Wabadus ja keskerakondlased pubis Seiklusjutte maalt ja merelt.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valimispidu toimub seekord erakonna kontoris. Konservatiivne Rahvaerakond eraldi valimispidu ei tee.

Samuti jääb suuremast valimismelust kõrvale viimaste uuringute andmetel valimiste populaarseim kandidaat, üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti tagasi pürgiv Indrek Tarand. Tarand ütles Postimehele, et veedab valimisõhtu linnast väljas ning annab tulemuste kohta esimesi kommentaare alles kolmapäeva keskpäeval.

Tänavustel valimistel osaleb kaheksa erakonda, mille nimekirjas kandideerib kokku 72 inimest, ja 16 üksikkandidaati ehk 14,7 inimest ühele kohale.

Praeguseks on nende seast oma valiku teinud 19,3 protsenti valijatest. Valimispäeval kestab hääletamine kella 9–20 ning esialgsed tulemused avalikustatakse südaööl.

Eelmistel, 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel kogus kõige rohkem ehk 103 506 häält Keskerakond, kes sai selle tulemusega kaks kohta. Europarlamenti suundusid seejärel Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast, kellest aga kumbki ei kuulu praegu enam Keskerakonda. Parteile järgnes häältesaagilt üksikkandidaadina valimistel osalenud Indrek Tarand, kes pälvis 102 460 inimese toetuse.

Reformierakond kogus toonastel valimistel 60 877 häält ning sai ühe koha europarlamendis, kus asus saadikuna tööle praeguseks parteist välja heidetud ja uut erakonda looma asunud Kristiina Ojuland. IRLi nimekirja poolt andis hääle 48 492 inimest, mis viis europarlamenti varemgi seal töötanud Tunne Kelami. Samuti sai ühe mandaadi valimistel 34 508 häält kogunud Sotsiaaldemokraatlik Erakond, keda esindas enamiku ajast Euroopa Parlamendis Ivari Padar.

Kokku osales toonastel valimistel 11 erakonda ja kuus üksikkandidaati. Kandidaate oli 101 ehk 16,8 inimest ühele kohale. Hääletamisest võttis 2009. aastal osa 43,9 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles