Silver Meikar: EL suudab vaid ühiselt luua küberkaitsevõimekuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Raul Vinni / Postimees

Vaid ühiselt suudab Euroopa Liit luua tõhusa küberkaitsevõimekuse, kirjutab europarlamendi üksikkandidaat Silver Meikar tänase online-väitluse lõppsõnas.

Eesti huvides on ühtsem ja tugevam Euroopa. Niikaua, kuni Euroopa Liit ei ole ühtne riik, saame realistlikult rääkida kaitse- ja julgeolekualase koostöö tugevdamisest.

Sellest lähtuvalt väitsin esiteks, et Euroopa Liit peab oma ühtse ja kombineeritud kaitsevõimekusega olema vääriline ja võimekas partner USAle. Teiseks, et ühtne Euroopa kaitsetööstuse turg aitaks saavutada Eesti riigikaitse arengukavaga eesmärke. Kolmandaks, et vaid ühiselt suudab Euroopa Liit luua tõhusa küberkaitsevõimekuse.

Väitluse käigus argumenteerisin väidete kasuks, kuid sisuline debatt konkreetsel teemal ei saagi tekkida, kui alusväärtused on nii erinevad. Oponent näib minu arvates elavat väga mustvalges maailmas, kus pole praktiliselt mingeid vahepealseid toone. Abstraktse ettekujutatud hirmu tulemusena («kogu võim Brüsselile») välistab oponent eos ka igasuguse järkjärgulise koostöö süvenemise, millest Eestile võiks vaid kasu tõusta.

Oponent tõrjub ka minu arust väga vastutustundetult sellist mõistet nagu solidaarsus. Kui solidaarsus ei toimi ega ole midagi väärt, siis mille ajel peaksid teised riigid Eestit aitama, kui meil on häda käes?

Eesti vajab liitlasi. Minu arust on see elementaarne. Sama elementaarne on, et Eesti saab kasu lähedasest koostööst Euroopa ja Põhja-Ameerikaga. Seda igas valdkonnas, põllumajandusest küberteemani. On täiesti absurdne asetada see kõik pea peale ja öelda, et selline koostöö tuleb välistada, kuna viib föderalismini. Jah, võibolla kunagi kauges tulevikus - ja ma isiklikult arvan, et see oleks Eestile kasulik - aga vahepeal on aastakümneid tühja maad, mis tuleb sisustada mõistliku poliitikaga. 

Järgnevalt edastame Martin Helme lõppsõna, millega lõpeb tänane online-väitlus. Siis jääb veel oodata kohtuniku hinnangut.

Debatt valmis Postimehe, Eesti Väitlusseltsi ja Euroopa Komisjoni Eesti esinduse koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles