Riigikogu valimistel läheksid Tarandi hääled sotsidele

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Sotsioloog Juhan Kivirähk võrdles Postimehes täna avaldatud Turu-uuringute ASi küsitlust europarlamendi eelistuste suhtes ka sama uuringufirma riigikogu võimalike valimistulemustega, kus inimesed vastasid küsimusele: «Kui eeloleval pühapäeval oleksid valimised riigikokku, siis mis erakonda te toetaksite?»

Tema sõnul valiks europarlamendi valimistel Keskerakonna kandidaadi poolt hääletanutest 89 protsenti Keskerakonda ka riigikogu valimistel.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) puhul on see näitaja 73 protsenti, kusjuures 10 protsenti neist, kes valivad europarlamendi valimistel IRLi, eelistaks riigikogu valimistel hoopis sotsiaaldemokraate.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Reformierakonna puhul langevad riigikogu valimiste eelistused europarlamendi valimiseelistusega kokku 69 protsenti valijate puhul.

Kui vaadata, mis erakonda toetaksid riigikogu valimistel Indrek Tarandi ja teiste europarlamendi valimistel osalevate üksikkandidaatide valijad, siis on selleks neljandikul juhtudest SDE, 11 protsendi puhul aga Reformierakond.

«Ehk neist valijaist, kes on otsustanud europarlamendi valimistel Tarandile hääle anda, toetaks 24 protsenti riigikogu valimistel SDEd, teiste üksikkandidaatide valijaist kokku aga 27 protsenti,» ütles Kivirähk. «Seega tundub, et sotsiaaldemokraatidel on üksikkandidaatide massilisest osalemisest kõige enam kaotada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles