Ilves: e-hääle andmine on usaldusavaldus riigile

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves osales Euroopa Parlamendi valimiste e-hääletusel oma töökabinetis.
President Toomas Hendrik Ilves osales Euroopa Parlamendi valimiste e-hääletusel oma töökabinetis. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves hääletas täna Euroopa Parlamendi valimistel, e-hääletuse esimesel päeval.

«Minule on e-hääle andmine mitte ainult mugav, aga eelkõige usaldusavaldus maailma ühele paremale IT-süsteemile, usaldusavaldus Eesti riigile,» ütles Ilves.

Eelkõige hindab riigipea e-hääletuse juures tänapäeva mobiilses infoühiskonnas võimalust hääletada ka neil, kes on valimiste ajal kodukohast eemal.

Riigipea sõnul on Eestil võimalik pakkuda turvalist e-hääletamist tänu ID-kaardile ja rahvastikuregistrile.

«Eestis korraldatakse e-hääletamist nüüd juba seitsmendat korda ning seni pole juhtunud turvaintsidente, mis oleks mõjutanud valimistulemusi,» tõdes president.

«E-valimised on meil nüüdseks niisama iseenesestmõistetavad nagu näiteks see, et Eestis, kes on küberjulgeoleku üks eestkõnelejaid, tegutseb rahvusvahelise mõõtmega NATO küberkaitsekeskus.»

Riigipea infoühiskonna nõunik Epp Maaten soovitas kõigil inimestel ja asutustel hoolitseda oma infosüsteemide ja arvutite eest, tagamaks igapäevaselt kaitstud elu internetis.

«Iga hääletaja peaks hoolitsema oma arvuti turvalisuse eest, kasutades viirusetõrjeprogramme ja täites muid kaasaja infoühiskonnas elementaarseid nõudeid,» ütles Maaten.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles