Apteegikett: turu avamise asemel plaanitakse seda hoopis rohkem piirata

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroapteek.
Euroapteek. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Leedu kapitalil põhineva ettevõtte Euroapteek OÜ ning ravimite ja tervisekaupade hulgimüügiga tegeleva ettevõtte Baltfarma OÜ juhatuse liige Eno Juul avaldas nördimust kavandatava seadusemuudatuse osas, mille kohaselt soovitakse keelustada igasugune seos hulgi- ning jaemüüja vahel.

«Euroapteegile on tänase seisuga väljastatud 21 üldapteegi tegevusluba,  lisaks nendega seotud haruapteegid. Baltfarmale on väljastatud ravimite hulgimüügi tegevusluba. Kolme aasta jooksul tuleb ettevõttel suurest osast oma ärist loobuda,» kinnitas Eno Juul.

Juul tõi välja, et Eestisse on investeeritud mõlema ettevõtte kaudu suur hulk väliskapitali ning antakse tööd enam kui tuhandele inimesele.

«Kavandatava seaduseelnõuga soovib Eesti riik anda välja sõnumi, et välisinvesteeringud ei ole siin oodatud ning isegi sellises rangelt reguleeritud valdkonnas nagu on seda ravimite müük, ei või ettevõtja Eestisse tehtud investeeringute osas kindel olla,» kinnitas Juul, kes on veendunud, et hulgi- ning jaemüüja seotus ei kergita mingil moel ravimite hinda turul, pigem vastupidi.

«Samuti ei ole see seos kuidagi tõlgendatav selliselt, et see mõjutaks  apteekri otsustusõigust ravimite müügil. Veeretades järjekordse takistuse ettevõtlusele selles valdkonnas ei vähenda seaduseandja kindlasti ravimite hindu ega suurenda nende kättesaadavust.  Ehk esitledes hulgi ning jaekaubanduse sidet kui kõikide hädade põhjust, on täna lausa poliitiliseks võitluseks paisunud kära turul valitsevat mõju omavate ettevõtete ümber viinud selleni, et vastupidiselt valdkonna liberaliseerimisele hakatakse ettevõtlust hoopiski täiendavalt piirama,» kirjutas Juul.

Ta nõustub, et ravimite müük ei ole päris tavapärane jaekaubandus ja see vajab suuremat professionaalsust, tugevamat regulatsiooni ning ka kontrolli, kui piima ja saia müük.

«Samas on täna küsimus number üks, kuidas suurenevas konkurentsiolukorras tagada apteegi jätkusuutlikus maal, mitte kuidas seda linnas keelustada. Ühe valdkonna või piirkonnas tegutsemise keelustamine ei suurenda kuidagi maa-apteekide jätkusuutlikust ega paranda nende teenuste kvaliteeti mujal. Eelkõige on riigil kohustus leida vahendid maaapteekide toetamiseks, tehes seda vajadusel kasvõi linnades töötavate apteekide täiendava maksustamise arvelt.»

Euroapteek lubab, et piirangute kadumisel ollakse valmis lühikese aja jooksul avama enam kui kümme apteeki üle Eesti, kus see on olnud tänaste piirangute tõttu võimatu.

Kui otsustatakse kehtestada üleminekuperiood, siis ei tohiks sel ajal olla reeglid Juuli hinnangul piiravamad kui täna.

Euroapteek OÜ on alates 2004 aastast Leedu kapitalil põhinev Eesti ettevõte, mis opereerib 37 apteegiga  Tallinnas, Narvas, Tartus, Pärnus, Kohtla-Järvel, Sillamäel, Maardus ja Kehras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles