Homme algab europarlamendi valimiste eelhääletus ja e-hääletus

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletamine.
Hääletamine. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Neljapäeval algas Euroopa Parlamendi valimiste eelhääletus maakonnakeskustes ja elektrooniline hääletamine.

Maakonnakeskuses saab elukohast sõltumatult eelhääletada 15. maist kuni pühapäeva, 18. maini.

Elektrooniline hääletamine algas neljapäeval kell 9 ja lõpeb järgmise kolmapäeval, 21. mail kell 18. Elektrooniliselt saab hääletada üksnes ID-kaardi või mobiili-ID ja interneti ühendusega arvuti olemasolul. Elektroonilise hääletuse asukoha leiab aadressilt www.valimised.ee.

E-häält on võimalik muuta, hääletades eelhääletamise ajal uuesti elektrooniliselt või minnes eelhääletamise ajal valimisjaoskonda sedeliga hääletama. Kui elektrooniliselt hääletanu muudab oma häält valimisjaoskonnas, siis läheb arvesse seal antud paberhääl. Valimispäeval, 25. mail häält enam muuta ei saa.

Elukohajärgses jaoskonnas saab eelhääletada 19.-21. maini. Igas vallas või linnas on sel perioodil avatud ka vähemalt üks valimisjaoskond, kus saab hääletada väljaspool elukohta.

Kui valija ei viibi hääletamise ajal elukohas näiteks terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse korral, siis on võimalik taotleda hääletamist ka mujal, näiteks haiglas, hooldekodus või elukohas, mis ei ole tema rahvastikuregistri järgne elukoht. Selliselt hääletada on võimalik järgmise nädala esmaspäevast kolmapäevani. Hääletamise soovist tuleb eelnevalt kirjalikult teada anda lähimale jaoskonnakomisjonile või valla- ja linnavalitsusele.

Valimispäeval saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse korral on võimalik taotleda hääletamist ka kodus. Kodus hääletamise taotlust saab esitada nii kirjaliku avalduse kui ka telefoni teel. Telefoni teel saab hääletamiskasti koju tellida ainult valimispäeval kella 9-st kuni kella 14-ni.

Euroopa Parlamendi valimistel omavad hääleõigust vähemalt 18-aastased Eesti ja Euroopa Liidu kodanikud, kes elavad alaliselt Eestis. Hääletada ei saa teovõimetuse või vanglakaristuse kandmise korral. Valija peab olema kantud 25. aprilli seisuga valijate nimekirja registrijärgse elukohaga selles omavalitsuses, kus hääletatakse.

Euroopa Parlamendi valimispäev on järgmise nädala pühapäeval, 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles