8 küsimust kandidaadile: Taira Aasa

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taira Aasa
Taira Aasa Foto: Erakogu

Postimees küsib Euroopa Parlamenti kandideerijatelt kaheksa küsimust Euroopa Liidu tuleviku ja prioriteetide kohta. Üksikkandidaat Taira Aasa leiab, et Euroopa rolli võiks suurendada sotsiaal- ja tervisehoiuvaldkondades.  «See annaks liikmesriikide elanikele kindlustunde  ELi  tuleviku seisukohalt.»

1.  Millist tulevikuteed Euroopale eelistad? Vaata siia: http://www.postimees.ee/2717816/raagi-kaasa-millist-tulevikuteed-euroopale-eelistad-sina
 Esimene tee: tagasi põhialuste juurde (mineviku eksimuste parandamine)
     Teine tee: mineviku saavutuste kinnistamine (kui see pole katki, ära paranda)
     Kolmas tee: julge sammumine tulevikku (teha rohkem ja teha paremini)
     Neljas tee: hüpe tulevikku (ainus lahendus on majanduslik ja poliitiline liit)
     Viies tee: «rohkem/vähem Euroopat» loogika muutmine (põhimõtteline mõttelaadi vahetus)

Kolmas tee: julge sammumine  tulevikku läbi ühise- ja ettevaatlike reformide kaudu. Lissaboni leping, mida nimetatakse ka reformilepinguks ja mille eesmärgiks  oli  suurendada laienenud liidu tõhusust, on ennast praktiliselt ammendanud  ja  ELi alusdokumentide  olulised sätted tuleb viia vastavusse ELi tuleviku ja liikmesriikide identsuse säilimise eesmärkidega. 

2. Kas Euroopa Liit peaks tegelema kaitsevaldkonnaga (või peaks jätma selle ainult NATOle), mille eesmärgiks oleks ELi liikmesriikide kaitsmine välisohu eest ning rahu tagamine maailmas? Põhjendage miks.

Vaieldamatult peab ELi tegelema omakaitsevaldkonnaga ja tugevdama oma kaitsevõimet, et tagada  liikmesriikide  kodanike julgeolek.

3. Kas Euroopa Liit peaks muutuma ühisruumiks- looma ühised maksud, ühtlustama maksusid?

ELi  liikmesriigid on erinevatel majanduslikel  tasanditel ja maksude ühtlustamine koheselt pole reaalne. See võib teravdada  vana ja uue Euroopa konflikti, kuid ühtlustamise suunas liikumine tänasel päeval on muutunud juba nõutavaks. Maksude ühtlustamise suunas liikumine peab toimuma koos palkade, toetuste, pensionide  ühtlustamisega, kuid see on pikk protsess.

4. Kas Euroopa Liit peaks muutma oma eelarve struktuuri- näiteks mingeid kulusid vähendama ja teisi suurendama? Kas praegused kulutused on piisavad?

Oleks tore, kui vähendatakse administratiivkulusid, bürokraatiat, lihtsustakse ELi õigusakte ehk  Euroopa saaks  olema/muutuma tavarahvale lähemaks ja arusaadavamaks.

5. Millistes valdkondades näete Euroopa rolli suurendamise vajadust ning millistes võiks see väiksem olla?

Euroopa rolli võib suurendada sotsiaal- ja tervisehoiuvaldkondades.  Sel juhul ELi tegevus tuleb suunata  nende valdkondade ühtlustamisele. See annaks liikmesriikide elanikele kindlustunde  ELi  tuleviku seisukohalt.

6. Kuidas peaks Euroopa Liit Venemaaga käituma Krimmi kriisi kontekstis?

Krimmi elanikud tegid oma otsuse referendumi teel, kusjuures tuleb tunnistada, et Ukraina kaotas Krimmi tänu oma uue riigivõimu ebaprofessionaalsusele ja ebakompetentsusele. 

Kuidas peaks ELi käituma Venemaaga? Minu seisukoht ei mõjuta sanktsioonide rakendamist, kuna ELi käitumine sh Venemaaga on proportsionaalses sõltuvuses Vana Euroopa tahtest. 

7. Kas hõõglampide keelustamine ja tolmuimejate võimsuspiirangud on teemad, millega Euroopa Liit peaks tegelema ? Põhjendage oma seisukohta.

Ühelt poolt selline ELi tegevus  parlamendi põhipädevuste põhjalt tundub naeruväärne, teiselt poolt  mainitud teemad on seotud inimeste vajadustega.  ELi võiks hõõglampide keelustamise ja tolmuimejate võimsuse piirangutega tegevuse  teemad  jätta liikmeriikide endi otsustuda.

8. Millises valdkonnas näeksid end tegutsemas Brüsselis- mis komisjonis, mis valdkondades?

Euroopa Parlamendi  välisasjade-, õiguse- ja  tööhõive ja sotsiaalvaldkonda komisjonides, kuid nendest eelistan õiguskomisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles