Valimiste valvur: IRL rikkus head valimistava

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esindajad saabusid valimiskomisjoni juurde koos plakatitega, millel oli kujutatud suudlevaid Vladimir Putinit ja Edgar Savisaart.
IRLi esindajad saabusid valimiskomisjoni juurde koos plakatitega, millel oli kujutatud suudlevaid Vladimir Putinit ja Edgar Savisaart. Foto: Liis Treimann

Üldjoontes mõõdukalt ja tagasihoidlikult käivitunud Euroopa Parlamendi valimiskampaanias paistab jõuliselt ja negatiivselt silma valimistava selgelt rikkunud IRL.

IRLi järelhaagis rikkus lausa mitut valimistava sätet: konkreetsele isikule (ehk Edgar Savisaarele) ja negatiivsusele keskenduv kampaania ning valijate hirmutamine (eriti keerulisel julgeolekupoliitilisel ajal), kirjutab valimiste valvur Anna Karolin ERRi valimisportaalis.

Tema hinnangul seisneb Euroopa Parlamendi valimiste välikampaania korraldamise raskus parlamenditöö enda keerukuses, mistõttu on vähemalt Tallinn täis enamasti üldise hüüdlausega loosungeid, mille konkreetsete erakondade europarlamendi valimiste programmiga seostamine jäi valija elava kujutlusvõime ülesandeks, märgib Karolin.

Liiga üldised loosungid pole küll valimistava otsene rikkumine, ent annavad valijatele liiga vähe infot neid ees ootava valiku tagajärgede kohta. Seepärast peaksid ka loosungid kui tervele kampaaniale näo andvad elemendid olema sisukamad ja puudutama esinduskogu tegelikku tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles