8 küsimust kandidaadile: Liina Raud

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Raud.
Liina Raud. Foto: PP

Postimees küsib Euroopa Parlamenti kandideerijatelt kaheksa küsimust Euroopa Liidu tuleviku ja prioriteetide kohta. Sotsiaaldemokraatide number 7 Liina Raud leiab, et Euroopa Liidu eelarve peab muutuma iseseisvamaks, et see ei sõltuks vaid liikmesriikide sissemaksetest. "Eelarve tuluna näen üleeuroopalisi makse. Lisaks sellele tuleb rääkida ka maksupoliitika ühtlustamisest, et kaoksid niiöelda maksuparadiisid."

1. Millist tulevikuteed Euroopale eelistad? Vaata siia: http://www.postimees.ee/2717816/raagi-kaasa-millist-tulevikuteed-euroopale-eelistad-sina

 Esimene tee:tagasi põhialuste juurde (mineviku eksimuste parandamine)

     Teine tee:mineviku saavutuste kinnistamine (kui see pole katki, ära paranda)

     Kolmas tee: julge sammumine tulevikku (teha rohkem ja teha paremini)

     Neljas tee: hüpe tulevikku (ainus lahendus on majanduslik ja poliitiline liit)

     Viies tee: «rohkem/vähem Euroopat» loogika muutmine (põhimõtteline mõttelaadi vahetus)

Valige variant neist või pakkuge välja oma variant ning põhjendage, miks toetate antud varianti.

Minu jaoks tundub parim valik neljas tee - hüpe tulevikku ehk lahendus majandusliku ja poliitilise liidu näol. Mulle on oluline lisaks majandusele ka poliitiline liit, kus pannakse rõhku ka sotsiaalmajanduslikule mõõtmele. Praegusel hetkel tundub olevat suures osas oluline vaid majandus ja kõrvale jäetakse inimene. Erinevad sotsiaalprobleemid on hetkel vaid iga liikmesriigi kanda, kuid selline lahendus ei vii meid kaugele. Seda tuleks vaadata ja lahendada ka Euroopa Liidu tasandil.

2. Kas Euroopa Liit peaks tegelema kaitsevaldkonnaga (või peaks jätma selle ainult NATOle), mille eesmärgiks oleks ELi liikmesriikide kaitsmine välisohu eest ning rahu tagamine maailmas? Põhjendage miks.

Kaitsevaldkonna olulisemaks märksõnaks on minu arvates koostöö, mis tähendab, et üha enam suureneb ka ELi roll oma huvisfääris tekkivate kriiside lahendamisel. Siinkohal on aga oluline, et ei tekiks mõttetut konkureerimist. Liitlasriikide kaitsmine on eelkõige NATO ülesanne ja nii see ka peab jääma.

3. Kas Euroopa Liit peaks muutuma ühisruumiks- looma ühised maksud, ühtlustama maksusid?

Euroopa Liidu eelarve peab muutuma iseseisvamaks, et see ei sõltuks vaid liikmesriikide sissemaksetest. Eelarve tuluna näen üleeuroopalisi makse. Lisaks sellele tuleb rääkida ka maksupoliitika ühtlustamisest, et kaoksid niiöelda maksuparadiisid.

4. Kas Euroopa Liit peaks muutma oma eelarve struktuuri- näiteks mingeid kulusid vähendama ja teisi suurendama? Kas praegused kulutused on piisavad?

Euroopa Liit peab oma eelarve koostamisel ja planeerimisel keskenduma tunduvalt rohkem tulevikule, et vältida majanduskriise. Oluline on seejuures teaduse ja ettevõtluse arengusse panustamine. Kindlasti tuleb tegeleda ka bürokraatia vähendamisega, et muuta ELi tegevus sujuvamaks.

Üldiselt pean oluliseks, et Euroopa Liidu raha kasutatakse võimalikult vastutustundlikult ja seda ka liikmesriikidele ette nähtud toetuste puhul.

Senisest veelgi enam rahalisi vahendeid tuleb suunata strateegiliste ja pikaajaliste mõjudega probleemide lahendamisele. Näiteks noorte tööpuudus, mille negatiivne mõju on tunda ka kaugemas tulevikus.

5. Millistes valdkondades näete Euroopa rolli suurendamise vajadust ning millistes võiks see väiksem olla?

Lisaks sellele, et tõsiselt tuleb tegeleda ELi enda töökorralduse ja bürokraatia vähendamisega, pean oluliseks ka suurema rõhu asetamist üleeuroopalistele sotsiaalteemadele. Paljud liikmesriigid vaatavad tõtt sarnaste sotsiaalsete väljakutsetega, mistõttu on vaja lahendusi leida ühiselt. Kindlasti pean oluliseks ka ühtse välis- ja kaitsepoliitikaga tegelemist, eriti praeguses ebakindlas julgeolekuolukorras.

6. Kuidas peaks Euroopa Liit Venemaa käituma Krimmis kriisi kontekstis?

Absoluutselt taunitav on ühe riigi omavoliline sekkumine teise riigi siseasjadesse, mistõttu ei saa vabaduse ja õigluse väärtusi kandev EL olla siinkohal vaikne ja arg. Nähes, et Venemaad ükski senine sanktsioon kõigutanud pole, on vaja otsustavamat ning jõulisemat käitumist. Sarnaseid kogemusi Venemaa omavolitsemisest on nähtud varemgi ning kui ka sel korral lääs piisavalt häälekalt ei reageeri, ei taha ma mõeldagi, milleks Venemaa veel suuteline on.

7. Kas hõõglampide keelustamine ja tolmuimejate võimsuspiirangud on teemad, millega Euroopa Liit peaks tegelema? Põhjendage oma seisukohta.

Minu jaoks on alati oluline olnud säästlik ja loodust hoidev eluviis. Kuna olen taastuvenergia kasutamise toetaja, siis pean oluliseks ka ELi senisest jõulisemat tegevust energiasäästu meetmete suunal. Esmapilgul tunduvad need näited tõepoolest veidi absurdsed, kuid kui tahame, et looduskeskkond säiliks ka meie laste ja lastelaste jaoks, ei piisa vaid kodus prügi sorteerimisest, vaid tuleb ette võtta ka muid meetmeid.

8. Millises valdkonnas näeksid end tegutsemas Brüsselis- mis komisjonis, mis valdkondades?

Minu jaoks on kindlasti esimene valik kultuur ja haridus. Seisan europarlamendis kindlasti selle eest, gümnaasiumi ja kutsekooli noored saaksid Euroopa Liidu toel välismaal õppida. Koguda seal teadmisi ja laiendada silmaringi.Tean omast kogemusest, et välismaal õppimine avardab silmaringi ning aitab paremini mõista, miks on meil tarvis ühtsemat ja solidaarsemat Euroopa Liitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles