Graafik: europarlamendi valimistel osaleb rekordarv üksikkandidaate

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimiste kehtetute valimissedelite ümberlugemine eelmistel valimistel, 2009. aastal.
Europarlamendi valimiste kehtetute valimissedelite ümberlugemine eelmistel valimistel, 2009. aastal. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Euroopa Parlamendi valimistele registreeris tänavu varasemate aastatega võrreldes rekordarv üksikkandidaate ja paljud kandidaadid panid end viimasel minutil kirja.

Kuigi kandidaatide arv on jäänud aastate jooksul enam-vähem samaks, on sel aastal üksikkandidaatide arv üllatavalt suur, 17. Eelmistel valimistel oli neid kuus ja 2004. aastal neli (vaata graafikuid artikli lõpus).

Riigikogu Kantselei valimiste osakonna juhataja Priit Vinkel peab üheks põhjuseks Indrek Tarandi suurt edu eelmistel valimistel. «Üksikkandidaatide suur arv on vägagi üllatav meie jaoks.» ütles ta.

Samuti imestas ta, et Eestis registreeritud üheksast erakonnast tõid oma dokumendid komisjoni lausa kaheksa. Ainus erakond, kes valimistel ei osale, on Eesti Vabaduspartei - Põllumeeste Kogu.

Kõige populaarsem päev registreerimiseks oli Riigikogu Kantselei valimiste osakonna juhataja Priit Vinkeli sõnul viimane, kümnes päev. «Meil oli ukse taga järjekord.»

Viimased dokumendid laekusid valimiskomisjoni kümme minutit enne kella kukkumist üksikkandidaadilt elektrooniliselt. Viimane erakond saabus valimiskomisjoni tund aega enne.

Sel aastal esitasid oma kandidatuuri kokku 89 inimest. Kõik kandidaadid, kes tingimused täidavad, registreeritakse 15. aprillil. Üheks tingimuseks on näiteks 1775 euro suuruse kautsjoni maksmine.

Vinkel ütles, et kuigi varasematel aastatel ei ole kandidaate nimekirjast maha võetud, siis sel aastal on see võimalus olemas.

«Ühe puhul ei ole meil tõestust, et oleks kautsjoni tasutud ja seda ei ole meile ka laekunud. Teise puhul on meil tõend selle kohta, et kautsjon on tasutud, aga raha ei ole meieni jõudnud, sest see pandi teele välisriigist.»

2004 olid europarlamendi valimistel avatud nimekirjad, 2009 suletud nimekirjad ja 2014 taas avatud nimekirjad.

Avatud nimekirjade puhul reastatakse kandidaadid ümber vastavalt isiklikult saadud häälte arvule.

Suletud nimekirjade puhul saab mandaadi kandidaat, kes on erakonna nimekirjas eespool ja ümberreastamist ei toimu.

Võrdle kandidaatide arvu varasemate aastatega:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles