8 küsimust kandidaadile: Urmas Paet

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Postimees küsis Euroopa Parlamenti kandideerijatelt kaheksa küsimust Euroopa Liidu tuleviku ja prioriteetide kohta. Reformierakonna kolmas number Urmas Paet leiab, et praeguses rahvusvahelises kontekstis on oluline tugev ja ühtne Euroopa Liit.

1. Millist tulevikuteed Euroopale eelistad? Valige variant neist või pakkuge välja oma variant ning põhjendage, miks toetate antud varianti.

Vaata siia: http://www.postimees.ee/2717816/raagi-kaasa-millist-tulevikuteed-euroopale-eelistad-sina

Esimene tee: tagasi põhialuste juurde (mineviku eksimuste parandamine)

Teine tee: mineviku saavutuste kinnistamine (kui see pole katki, ära paranda)

Kolmas tee: julge sammumine tulevikku (teha rohkem ja teha paremini)

Neljas tee: hüpe tulevikku (ainus lahendus on majanduslik ja poliitiline liit)

Viies tee: «rohkem/vähem Euroopat» loogika muutmine (põhimõtteline mõttelaadi vahetus)

Minu eelistus on tugev ja ühtne Euroopa. Eriti oluline on see praeguses rahvusvahelises kontekstis. Lähiaastatel tuleb oluliselt tugevdada ennekõike ühtset julgeoleku- ja välispoliitikat, energiapoliitikat  ning arendada edasi ühtset siseturgu. Samas investeerida juba saavutatud vabadustesse ja väärtustesse, nagu isikute ja kaupade vaba liikumine.

2. Kas Euroopa Liit peaks tegelema kaitsevaldkonnaga (või peaks jätma selle ainult NATOle), mille eesmärgiks oleks ELi liikmesriikide kaitsmine välisohu eest ning rahu tagamine maailmas? Põhjendage miks.

Euroopa Liit peaks tegelema kaitsevaldkonnaga ning tegema seda tihedas koostöös NATOga. Üks põhjus on see, et kõik ELi liikmed pole NATOs, ka meie vahetud naabrid Soome ja Rootsi. Teine põhjus on see, et paraku ei saa julgeolekut olla liiga palju. Aga rõhutan veel kord, et tihe koostöö ELi ja NATO vahel on elementaarne.

3. Kas Euroopa Liit peaks muutuma ühisruumiks - looma ühised maksud, ühtlustama maksusid?

Maksupoliitika ühtlustamist ma ei pea vajalikuks.

4. Kas Euroopa Liit peaks muutma oma eelarve struktuuri - näiteks mingeid kulusid vähendama ja teisi suurendama? Kas praegused kulutused on piisavad?

Eelarve tervikuna ei peaks kasvama, küll aga tuleks eelarvejaotust muuta. Vähendada tuleks nt subsideerimist ja otsetoetusi ning suurendama panustamist haridusse, energiapoliitika tugevdamisse ning infrastruktuuri, et ELi riigid oleksid ka üksteisega piisavalt füüsiliselt ühendatud.

5. Millistes valdkondades näete Euroopa rolli suurendamise vajadust ning millistes võiks see väiksem olla?

ELi kui terviku roll peaks olema suurem julgeoleku-, välis- ja energiapoliitikas ning ühisturu tõrgete kaotamisel.

6. Kuidas peaks Euroopa Liit Venemaa käituma Krimmis kriisi kontekstis?

EL peab olema selge hinnangutes ning ühtne nii Venemaa mõjutamisel agressioonist loobumisel kui Ukraina ja teiste riikide toetamisel, kes soovivad ELile läheneda.

7. Kas hõõglampide keelustamine ja tolmuimejate võimsuspiirangud on teemad, millega Euroopa Liit peaks tegelema? Põhjendage oma seisukohta.

Võib ka nende asjadega tegeleda, kui on üheselt selge, et sellest tõuseb näiteks keskkonnaalane kasu ehk meid ümbritsev muutub keskkonnasõbralikumaks.

8. Millises valdkonnas näeksid end tegutsemas Brüsselis - mis komisjonis, mis valdkondades?

Ennekõike välis- ja julgeolekupoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles