Soovimatus vallavanema kohast loobuda jättis IRLi Põlvas opositsiooni

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: arhiiv

Põlva vallas valimised võitnud Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) jääb opositsiooni, kuna erakond ei nõustunud loobuma vallavanema kohast.

IRL kogus 20. oktoobril toimunud valimistel Põlva vallas 34,78 protsenti häältest ja sai 23-liikmelises volikogus kaheksa mandaati. Keskerakond sai volikogus seitse, valimisliit Põlva Areng kolm, Sotsiaaldemokraatlik Erakond kolm ja Reformierakond kaks kohta.

IRL otsustas alustada valimiste järel koalitsiooniläbirääkimisi Keskerakonna ja Reformierakonnaga, ütles Põlvas valimistel IRLi nimekirjas kandideerinud riigikogu liige Priit Sibul Postimehele.

«Mingi hetk selgus, et Keskerakond on otsustanud hakata pidama paralleelseid läbirääkimisi, et saada endale vallavanema koht. Reformierakond ja valimisliit Põlva Areng olid valmis sellega kaasa minema. Programmilisi ja sisulisi erimeelsus ei näinud ma ühegi nimekirjaga, aga lihtsalt ametikoht oli see, mille kohta meil tekkisid erinevad nägemused,» rääkis Sibul.

Sibula sõnul oli IRLi esinumber ja vallavanema kandidaat Arne Tilk valmis koalitsiooni moodustamise nimel vallavanema kohast loobuma, kuid erakonna valimisnimekiri otsustas koosolekul, et see ei ole mõistlik.

«Me esitasime valimistel oma lubadused ja IRL sai Põlvas valimised võites piisavalt tugeva mandaadi, seega otsustasid erakonna liikmed, et vallavanema kohast ei saa loobuda. Me arvestasime sellega, et nii me jääme koalitsioonist välja, aga vallavanema kohast loobumist olnuks valijatele keeruline selgitada. Me lubasime valimistel muudatusi ja saime selleks ka mandaadi, aga seda ei saa realiseerida igal tingimusel. Kui Keskerakond tegi ettepaneku, kas me oleks valmis loobuma vallavanema kandidaadist nende kasuks ja oleks valmis toetama Georg Pelisaare kandidatuuri, siis meie suutsime valimistulemust tõlgendada ainult nii, et me ei saa sellist käiku teha,» lausus Sibul.

Ta lisas, et kui teised Põlva volikogusse valitud jõud otsustasid minna edasi Keskerakonnaga, ei jäänud IRLil midagi muud üle. Sibula sõnul saab IRL anda panuse Põlva arengusse ka opositsioonis olles, kuna ühisosa teiste volikogusse valitud jõududega on päris suur.

Keskerakonna, Reformierakonna ja valimisliidu Põlva Areng liikmed sõlmisid esmaspäeval kokkuleppe koostööks ja koalitsioonilepingu sõlmimiseks, koalitsioonilepe on kavas allkirjastada neljapäeval.

Keskerakonna poolt vallavanema kandidaadiks esitatud Georg Pelisaar ütles, et Keskerakond on Põlva linna juhtinud juba aastaid ning linna üheks Kagu-Eesti võimekamaks omavalitsuseks tüürinud.

Reformierakonna poolt vallavolikogu esimeheks esitatud Kuldar Leisi sõnul annab loodav võimuliit Reformierakonnale võimalusele panustada oma põhiliste valimislubaduste täitmiseks.

Valimisliidu Põlva Areng poolt vallavolikogu majanduskomisjoni esimeheks esitatud Leander Konks ütles, et loodavas võimuliidus annab meie valimisliit lisandväärtuse oma ettevõtlustausta ja vallaolusid hästi tundvate inimestega.

Aastail 2002–2006 oli Pelisaar Põlva linnavolikogu esimees ning alates aastast 2011 on ta olnud ametis Põlva linnapeana.

Põlva linn ja vald ühinesid 20. oktoobril toimunud valimiste järel ühiseks Põlva vallaks.

IRLi vallavanema kandidaat Arne Tilk oli enne Põlva linna ja valla ühinemist Põlva vallavanem. Ta kogus valimistel Põlva vallas kõige rohkem hääli, saades 442 valija toetuse. Kokku käis viimastel valimistel Põlva vallas hääletamas 4672 inimest, seega kogus Tilk ligi kümnendiku valijate häältest.

Põlva vallas oli häältesaagilt teisel kohal Keskerakonna esinumber Tarmo Tamm, kes kogus 254 ja kolmas Keskerakonna vallavanema kandidaat Georg Pelisaar, kes sai 205 valija toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles