Tsahkna: Tartu valimistulemused peegeldavad poliitikas toimuvaid muutusi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Valimistulemus Tartus peegeldab laiemalt muutusi, mis ühiskonnas ja poliitikas toimumas, kirjutab Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu linnapeakandidaat Margus Tsahkna Postimehes ilmunud arvamusartiklis.

«Reformierakond säilitas Tartus positsiooni ja täitis oma eesmärgi. Nemad saidki oma valijatelt sellise mandaadi. Midagi ei muutunud peale koalitsioonipartnerite. Kuid teistele erakondadele antud mandaat oli vastupidise sisuga,» kirjutab Tsahkna.

Tema hinnangul näitasid valimistulemused, et inimesed tahavad muutusi.  Et Tartus tekkis lõpuks hoopiski mugavuskoalitsioon Reformierakonna juhtimisel Keskerakonna ja sotsidega, mille peamiseks sõnumiks sai uue abilinnapea koha loomine, on aga märk hoopis sellest, et muutustest on asi kaugel.

«Kõige keerulisem olukord saab olema sotsidel, kes peavad valijatele oma otsust selgitama. Olid ju nemad enne valimisi valitseva erakonna ühed suurimad kriitikud, ja seda mitte ainult Tartus, vaid ka riigi tasemel. Kui Tallinnas oli Savisaare ülevõim selge ning ei andnudki sotsidele võimalust otsustada, kas teha koalitsioon Keskerakonna või kõigi teistega, siis Tartus oli see võimalus olemas,» kirjutab Tsahkna.

«Tartu sotside otsus võib oluliselt mõjutada juba pooleteise aasta pärast toimuvaid riigikogu valimisi ning neile maksma minna seni oodatud hea tulemuse,» leiab Tsahkna.

«Teiseks näitas Tartu valimistulemus, et erakonnad peavad muutuma avatumaks nii ideedele kui ka uutele inimestele. Kahe valimisliidu edu on selle kujukas näide, kuna sisuliselt ju maailmavaateliselt midagi uut välja ei pakkunud.

See peaks aga andma mõtteainet kõigile erakondadele, kuidas muutuda avatumaks ja värskemaks, et juba 16 kuu pärast toimuvatele riigikogu valimistele edukalt vastu minna ning oma maailmavaatelisi seisukohti esindada. Eerik-Niiles Kross ja Yoko Alender Tallinnas, Ando Kivibergi Viljandis ja Hannes Hanso Kuressaares on vaid mõned näited, kus erakondade julgus uutele ja värsketele inimestele panustada tõi edu,» kirjutab Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles