Krossi gerilja-kampaania telgitagused

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krossi kohviku organisaator Ene Post (paremal) Kanal 2 sünnipäevapeol koos kolleegi, disainer Külli Tõnissoniga. Kasutamata ei tohi jätta ühtegi võimalust oma kandidaat või vähemalt tema nimi kaadrisse sokutada.
Krossi kohviku organisaator Ene Post (paremal) Kanal 2 sünnipäevapeol koos kolleegi, disainer Külli Tõnissoniga. Kasutamata ei tohi jätta ühtegi võimalust oma kandidaat või vähemalt tema nimi kaadrisse sokutada. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eerik-Niiles Krossi sõnul ei erine valimiskampaania organisatsioon põhimõtteliselt suuremahulise kriisi või sõjategevuse juhtimisest.

Neljapäeva, 12. septembri õhtul on Tallinna munitsipaaltelevisiooni eetris saade «Linnapea tund». Esinejate taustaks on stuudioaken Tallinna kesklinna Solarise keskuse viiendal korrusel, millest avaneb hunnitu vaade hämarduvale Teatri väljakule.

Kui Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on toonud kuuldavale tavapärase tervituse «siin ma jälle olen», pakub saatejuht Revo Raudjärv avateemaks IRL linnapeakandidaat Eerik-Niiles Krossi korruptsioonvastased plakatid.

«No kuidas ma saan sellist meest üldse tõsiselt võtta,» iseloomustab linnapea parajasti Krossi oma auditooriumile, kui paremas ekraaninurgas häguselt vilksatab mingi hägune silt. Hetk hiljem hõljub see akna taga linnapea õla kohal ning kuulutab nähtavalt: «Savisaare korruptsioon võtab su perelt 1000 EUR aastas. Teeme sellele lõpu.»

Aktivistide trots

See nn helikopteriaktsioon oli tänavuste kohalike valimiskampaania meeldejäävamaid hetki, millega nähtavuselt võistles vaid linnavalitsuse kümneid tuhandeid eurosid maksnud Ülemiste ristmiku avamisüritus koos penoplastist hiidnukuga.

«Helikopterirünne» maksis Krossi kampaaniale vaid mõnisada eurot. Idee sündis tema valimisstaabis vaid paar päeva varem. Oli teada, et Savisaar esineb tol õhtul Solarise stuudios ning Krossi kampaaniameeskond oli parajasti totaalselt häiritud sellest, kuidas linnavalitsus nende plakatitega oli toimetanud.

«Panime linnavalitsuse ette kaks treilerit korruptsioonivastaste plakatitega. Need koristati ära, tuues ettekäändeks parkimis- ja heakorraeeskirju,» räägib Krossi valimisstaabi juht Tiit Riisalo. «See tekitas frustratsiooni».

Siis panid nad oma plakati jalgratta külge, millega Kross sõitis valimisnimekirju üle andma. «Ka seal tekkis vastasseis mupoga, ning justkui tohutu vastutulekuna lubati meil jalgratast maja ees hoida niikaua, kui nimekirjad on ära antud,» lisab kampaaniajuht.

«See tekitas meis kõva trotsi - kui ei lasta maa peal tegutseda, tegutseme siis õhus!»

Kiirelt kuulati maad mehitamata õhusõidukite entusiastide seas. Katsetus kvadrokopteriga võsa vahel õnnestus edukalt - selgus, et drooni kandevõime on piisav ning see jaksab linnavõimu poolt põlatud visuaalagitatsiooni üles tõsta. Kriitilisel ajahetkel asus kogenud juht oma puldiga Teatri väljakul, ning droon vedas plakati õhku.

Lähedalasuvas kohvikus kogunes aktsiooni staap. Sülearvutisse jooksis kaks videopilti: TTV ülekanne ning striim drooni kaamerast. «Veidi paremale. Natuke vasakule,» juhendati kopterioperaatorit, ning kampaania ilmselt kuluefektiivseim gerilja-aktsioon oli õnnelikult sündinud.

Tähelepanu kogus see lumepallina, eriti peale seda, kui IRL oli omalt poolt videoklipi veebi laadinud. Filmi taustal on kuulda korraldajate õnnelik-ärevat kihistamist.

«Meil vedas sellega kõvasti,» tunnistab Eerik-Niiles Kross tagantjärele.„«Oli hulk võimalusi, et asi läheb viltu. Tugevama tuule korral oleks olnud võimatu seda korraldada. Me ei teadnud isegi, mis aken on täpselt see õige aken.»

«Teadsime vaid seda, et sel ajal on Linnapea tund ja et Savisaar on otse-eetris meie kõigi raha eest,» räägib ta. «Siin mõjus kõik - ka erakondlik propaganda linna raha eest, mida kõige ehedamalt kehastabki Tallinna Televisoon kui selline - üks paremaid näiteid.»

Hulk ideid jäi õhku

Et samal ajal kõneleti saates just Krossist ja tema plakateist, oli puhas juhus. Droon naasis oma missioonilt edukalt. Tänuks harrastuse populariseerimise eest kinkisid aga kopterientusiastid 20. oktoobri õhtul IRLi valimispeol ka Krossile väikese droonikese.

Mis hullumeelseid ideid Krossi valimiskampaaniatiim veel välja mõtles ja kes olid tema meeskonna võtmeisikud, loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles