Viis Paldiski nimekirja süüdistavad konkurente valimiste mõjutamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Viie Paldiski linnas üles seatud nimekirja esindajad süüdistavad konkurente häälte ostmises, valijate mõjutamises ning valimiste ajaks Paldiskisse uute valijate registreerimises.

Harjumaa valimiskomisjonile ning vabariigi valimiskomisjonile saadetud kaebuses teatavad kahe erakonna ning kolme valimisliidu esindajad, et alates käesoleva aasta juulist on Paldiski linnas registreeritud pea 200 uut elanikku. Kirja autorid avaldavad veendumust, et need inimesed ei ela alaliselt Paldiskis ning hääletavad elektrooniliselt.

Kaebusele on alla kirjutanud valimisliitude «Sõltumatu valimisliit», «Jaan Mölderi valimisliit» ja «Paldiski linnarahva valimisliit» ning Keskerakonna ja Reformierakonna volitatud esindajad.

Lisaks neile viiele on Paldiskis oma nimekirjaga väljas ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning valimisliidud «Põhjasadam» ja «Uus Laine».

Kaebekirjas märgitakse, et Paldiskis tähendab 200 häält viieprotsendilise valimiskünnise ületamist.

Ka väidavad kirja autorid, et Paldiski erafirmades käib «massiline ID-kaartitega manipuleerimine» ning töötajatele avaldatakse survet.

«Palume kontrollida IP-aadresside järgi elektroonilise hääletamise tihedust ning teha vastavad järeldused,» seisab kaebuses. Ka väidavad kaebuse autorid, et Paldiskis eelvalimiste käigus elektroonselt valitud ühelt IP-aadressilt 153 korda.

Ka süüdistavad kaebuse autorid konkurente massilises häälte ostmises. Kirjas nimetatakse pärast eelvalmiste lõppu kinni peetud Konstantin Tšertšikki «linnas tuntud häälte kokkuostjaks».

Konstantin Tšertšik kandideerib valmisliidu «Põhjasadam» nimekirjas.

«Kõik see on muutnud valimised Paldiskis taas farsiks. Nõuame eelvalimiskasti ja pühapäevase valimiskasti häälte eraldi fikseerimist ning selle protseduuri juures vabariigi valimiskomisjoni esindajat,» seisab kaebuses.

«Eelpool loetletud valimisrikkumiste ilmsikstulekul palume tühistada valimised Paldiski linnas ja korraldada normaalsed ja demokraatlikud valimised,» seisab kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles