Uuring näitab Tallinna opositsioonile pisut paremat seisu kui eelmistel valimistel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna positsioon oli enne eelmisi valimisi praegusest kindlam.
Keskerakonna positsioon oli enne eelmisi valimisi praegusest kindlam. Foto: Peeter Langovits / Postimees

TNS Emori kohalike valimiste eelsetest populaarsusküsitlustest selgub, et praegu Tallinnas opositsioonilised Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) lähevad seekordsetele valimistele kokkuvõttes pisut suurema toetusega kui eelmistel valimistel.

Uuringufirma analüütiku Aivar Voogi sõnul arvestati 2009. aastal küsitlustulemustes ka kindla eelistuseta inimesi, kes on praegu toetusprotsentide arvestamisel elimineeritud. Postimehe palvel tehtud kiirest arvutusest aga selgub, et kui kasutada sama metoodikat nagu praegustes küsitlustes, näitaks 2009. aasta kohalike valimiste eel korraldatud uuring Keskerakonnale 54-, Reformierakonnale 19-, IRLile 10- ja SDE-le üheksaprotsendilist toetust.

Keskerakond koguski valimistel 53,5 protsendi valijate toetuse, saades seega 79-liikmelises volikogus 44 mandaadiga absoluutse enamuse. Reformierakonda valis toona 16,6, IRLi 15,4 ja SDEd 9,8 protsenti tallinlastest, mis andis parteidele linnavolikogus vastavalt 14, 13 ja kaheksa kohta.

Nüüdsete valimiste eel näitab TNS Emori uuring, et Keskerakonnale lubab oma hääle anda 50, IRLile 20, SDE-le 15 ja Reformierakonnale kaheksa protsenti hääleõiguslikest elanikest. Valimisliite või üksikkandidaate lubab pealinnas valida seitse ning selge eelistuseta inimesi on samuti nagu eelmisel korral 10 protsenti.

Nii on Keskerakonna toetus eelmiste valimiste eelse uuringuga võrreldes neli ja Reformierakonna oma 11 protsendipunkti väiksem, IRLi populaarsus on kasvanud aga 10 ning SDE oma kuus protsendipunkti. Praegust linnaopositsiooni toetab seega 43 protsenti nelja aasta taguse 38 protsendi vastu.

Voog ütles Postimehele, et Keskerakonna tulemus on 2009. aastaga võrreldes natuke väiksem ja tõenäoliselt on see seotud oktoobri algul lahvatanud rahastamisskandaaliga. Tema sõnul oli parteil ka seekord 54-protsendiline toetus, kuid ainult esimesel küsitlusperioodil septembri lõpus.

Samas avaldas ta veendumust, et valimisteni jäänud päevade jooksul on Keskerakonnal võimalik oma seisu veel parandada. «Küsitlus toimub kolm kuni üks nädal enne valimisi ja peegeldab vaid seda perioodi. Inimeste arvamused teatavasti ju muutuvad ning ka kampaaniad on selleks, et inimeste eelistusi natukenegi muuta,» märkis Voog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles