Ginter: linna teavituskampaania ei pruugi olla valimisreklaam

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter.
Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna dekaan Jaan Ginter selgitas Postimehele Eerik-Niiles Krossi ja Edgar Savisaare kohtuasja juriidilisi detaile ja märkis, et linna teavituskampaaniat ei saa automaatselt käsitleda valimisreklaamina.

Ginter ütles kõigepealt, et peaks juhtumi kommenteerimiseks nägema nii kaebust kui halduskohtu määrust. «Tundub, et kohus mõtleb siin seda, et kui midagi vaidlustada, siis Kross peaks toetuma valimisseadusele ja see võimaldab tõepoolest vaidlustada valimisprotseduure. Kogu see reklaamide lendamine ja mittelendamine – linna teavituskampaania ei ole valimisprotseduur, mis läheks valimisseaduse alla. Selleks, et midagi saaks valimisseaduse alusel kaevata, peab ära ootama valimistulemuse, sest praegu pole valimisseaduses midagi, millega seoses annaks seda vaidlustada,» rääkis Ginter.

Kohus otsustas, et Krossil pole kaebeõigust Tallinna teavituskampaania telereklaamide keelamise taotlemiseks ja nende mõju valimistulemustele saab hinnata alles siis, kui hääletustulemused selged on.

«Kohus ilmselt mõtleb seda, et valimisseadusega tekiks Tallinna reklaamidel esimene seos siis, kui tuleks valimistulemus ja saaks hakata kaaluma läbi valimiskomisjonide ja lõpuks kohtus, kas see teavituskampaania mõjutas tulemust ebakohaselt,» selgitas Ginter.

Ta märkis, et Krossi suunalt pole kuulda olnud, et ta nimetaks Tallinna teavituskampaaniat poliitiliseks välireklaamiks ja põhjendaks sellega kohtusse pöördumist. «Hakata tõestama, kas see on nüüd välireklaam või mitte, saab küllalt keeruline olema,» tõdes Ginter.

Miks aga kohtu hinnangul Krossil kaebeõigust polnud? «Ei ole võimalik saavutada kaebe eesmärki,» vastas Ginter. «Asi pole selles, et Kross ei saaks kaevata, vaid seda eesmärki, mida ta saavutada tahaks, ei saa saavutada selle kaebusega. Aga mis eesmärki silmas peetakse, on kaebust nägemata raske arvata.»

«Eesmärk peaks olema tema seisundis mingisugune muutus. Selleks, et ta kaevata saaks, peab see, mida ta tahab, tema seisundis midagi muutma,» lisas Ginter.

Vabariigi valimiskomisjoni meedianõunik Karina Loi ütles, et komisjon ei soovi juhtunut kommenteerida, kuna päevapoliitika osas seisukohta ei kujundata. Küll aga ollakse valmis pärast valimisi Tallinna teavituskampaania mõjusid uurima, kui selleteemaline avaldus esitatakse.

Tallinna halduskohus jättis eelmisel nädalal rahuldamata Eerik-Niiles Krossi kaebuse, milles ta taotles Tallinna linna teavituskampaania ehk telereklaamide «Tallinn aitab» tunnistamist õigusvastaseks ja keelamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles