Halduskohus keeldus Tallinna reklaamidele pidurit panemast

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinna Halduskohus jättis rahuldamata Eerik-Niiles Krossi kaebuse, milles ta taotles Tallinna linna teavituskampaania ehk telereklaamide «Tallinn aitab» tunnistamist õigusvastaseks ja keelamist. Kross plaanib otsuse edasi kaevata.

Halduskohus leidis, et Krossil ei ole Tallinna reklaamikampaania osas kaebeõigust ja kaebusega ei ole võimalik saavutada kaebuse eesmärki. Krossi esindajad on kohtumäärusele juba omakorda esitanud määruskaebuse ja tahavad otsuse ringkonnakohtusse edasi kaevata.

Kohus märkis, et kui Kross leiab, et valimiste käigus on toime pandud rikkumisi, mis võivad mõjutada valimistulemust, tuleb isikul need vaidlustada valmisseadustes ettenähtud korras.

Kohus selgitas, et volikokku kandideerival isikul on võimalik pärast valimistulemuste selgumist vaidlustada valimistulemusi, kui ta leiab, et valimistulemusi on õigusvastaselt mõjutatud. Kohtu hinnangul ei ole praegu, st. enne valmistulemuste selgumist, võimalik hinnata, kas või mil määral vaidlusalused reklaamikampaaniad valmistulemust üldse mõjutavad.

Võimaliku hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamise otsustab isiku avalduse alusel valimiskomisjon. Kokkuvõttes leidis kohus, et seadusest ei tulene kaebajale õigust nõuda vaidlusaluste reklaamikampaaniate keelamist.

Kross: Tallinna reklaami sildi all propageeritakse Keskerakonda

Teisipäeval taotles Eerik-Niiles Krossi advokaat maksumaksja raha eest tehtava Tallinna linna teavituskampaania kuulutamist õigusvastaseks. Peale selle oli kaebuses punkt, milles soovitakse esialgset õiguskaitset ehk seda, et Tallinna linna reklaame keelataks telekanalites näidata kuni valimispäeva ehk 20. oktoobrini.

Jutt käib kahest Tallinna telereklaamist: ühes tutvustatakse Tallinna lasteadu ja mänguväljakuid, teises reklaamitakse Tallinna teenuseid eakatele.

Mõlemad on Tallinna linna reklaamid, linn on need teinud ja nende eest makstud, aga mõlemas reklaamis figureerivad Keskerakonna kohalike valimiste kandidaadid – kõige prominentsemalt linnapea Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles