Mart Helme: avalik kiri Eerik-Niiles Krossile

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: SCANPIX

Hetkel on Eerik-Niiles Kross lihtsalt üks EÜS-i pullimees, kelle käe all korruptsioon Tallinnas küll kahanema ei hakka, leiab Konservatiivse rahvaerakonna esimees Mart Helme.

Hea Eerik,

Ma ei tea, missugused on Sinu isiklikud motiivid praegu käimasolevas valimiskampaanias – on need finantsilist laadi, on need ego rahuldamisega seotud või tulenevad need Sinu varasemast taustast ja on seotud võõrriikide eriteenistustelt saadud soovitustega – kuid kogu Sinu käitumine viimase kuu jooksul pärineb justnagu 19. sajandi USA valimiskampaaniatest, kus otstarve  pühitses abinõu ja ka kõige alatumad trikid olid lubatud.

Praegu oleme siiski otsaga 21. sajandis ja ma pean Sulle ütlema, et see, kuidas Sa käitud, on madal.

Oma puhtalt meediakõmule suunatud sisutühja tsirkusega hävitad Sa inimestes viimase usu ja usalduse poliitika ning poliitikute suhtes. Ühtlasi alandad Sa sellega kõiki neid inimesi, kes tões ja vaimus kandideerivad kohalikel valimistel volikogudesse, lootes, et suudavad stagneerunud Eestis midagi muuta.

Kahetsusväärselt alandad Sa ka valijaid, kes sisuliste arutelude ja probleemidele lahenduste ootamise asemel peavad päevast päeva kuulma-lugema Sinu poisikeselikest tempudest, milledel pole mitte midagi pistmist ei Tallinna ega kogu Eesti ees seisvate väljakutsetega.

Oma kõigest rahaga ülerullivas, kriitikast mitte hoolivas, kõmulisust taotlevas, valijate madalatele instinktidele apelleerivas ja valijaskonda taotluslikult polariseerivas tegevuses oled aga muutunud täpselt selleks, kelle vastu väidad end tegutsevat. Eerik, sinu kampaania on peegelpilt Savisaarest, sa pole karvavõrdki temast parem.

Tõenäoliselt poleks käesolevat kirja siiski sündinud, kui Sa oma järjekordse trikina poleks välja käinud kaarti hoiatusega uuest pronksiöö laadsest provokatsioonist. Kui sind tegelikult vaevaks mure Eesti julgeoleku pärast, siis vana luuretöötajana peaksid ju teadma, et endistele ametikaaslastele avalike kirjade saatmine ei ole adekvaatne viis olukorda parandada.

Ma ei leia selle kohta muud sõna kui - tülgastav. Vene valijad on oma otsuse, keda toetada, juba ammu teinud ja neid veel mingi provokatsiooniga konsolideerida pole Keskerakonnal mingit vajadust.

Küll aga on Sinul pärast seda, kui Sinu venelastele antud kolmekeelse Eesti lubaduse vale päevavalgele ujus ning Sinu aususele ja tõsiseltvõetavusele tugeva hoobi andis, vajadus ennast eestlaste silmis rehabiliteerida. Ja selleks sobib kõige paremini muidugi vene kaart. Minul Sinu asemel oleks piinlik, aga luurajatel niisugust emotsionaalset relikti ilmselt pole.

Eerik! Võtan siinkohal endale õiguse Sulle meelde tuletada sajandite vanust tõde: seisus kohustab! Kasva suureks! Käitu, nagu on kohane endisele diplomaadile! Samastu ükskord juba - vähemalt kampaania lõpukski – tõsiselt võetava ja Tallinna kui Eesti pealinna juhtima sobiva poliitikuga. Hetkel oled Sa lihtsalt üks EÜS-i pullimees, kelle käe all korruptsioon Tallinnas küll kahanema ei hakka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles