Kross võitleb Tallinna reklaamide näitamise vastu

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross linnavalitsuse ennastkiitvate reklaamide all korruptsioonist rääkimas.
Eerik-Niiles Kross linnavalitsuse ennastkiitvate reklaamide all korruptsioonist rääkimas. Foto: Andres Haabu

Üleeile esitas Eerik-Niiles Kross – täpsemalt öeldes küll Krossi esindav Glimstedti büroo vandeadvokaat Indrek Leppik – Tallinna halduskohtusse kaebuse, et Tallinna linna teavituskampaania ehk telereklaamid «Tallinn aitab» tunnistataks õigusvastaseks ja keelataks.

Peale selle on kaebuses punkt, milles soovitakse esialgset õiguskaitset. Viimane tähendaks, et Tallinna linna reklaame keelataks näidata kuni 20. oktoobrini. See punkt on tegelikult suunatud kolme osalise vastu: esiteks Tallinna linna vastu, et see kuni 20. oktoobrini telereklaame ei edastaks, ning teiseks Kanal 2 ja kolmandaks TV 3 vastu, et telekanalid omakorda Tallinna reklaame ei näitaks.

Kross selgitab, et kaebuse sisuline arutamine võib võtta aega ja toimuks juba ilmselt pärast valimispäeva. Kuigi ka see on pikas plaanis oluline, saaks Krossi hinnangul õiguskaitse abil kohe nüüd ja praegu Tallinna reklaamid peatada.

Konkreetselt käib praegu jutt kahest Tallinna telereklaamist. Ühes tutvustatakse Tallinna lasteadu ja mänguväljakuid, teises reklaamitakse Tallinna teenuseid eakatele. Mõlemad on Tallinna linna reklaamid, linn on need teinud ja nende eest makstud, aga mõlemas reklaamis figureerivad Keskerakonna kohalike valimiste kandidaadid – kõige prominentsemalt muidugi linnapea Edgar Savisaar ise.

Krossi tõlgenduses on sisuliselt tegemist Keskerakonna kandidaatide valimisreklaamiga. Kohtule esitatud kaebuses öeldakse, et niimoodi rikutakse kõikide teiste kandidaatide õigusi: «Tallinna linna poolne tegevus võimul oleva Eesti Keskerakonna valimisreklaamide finantseerimisel loob olukorra, kus üks valimistel osalev erakond saab reklaami tegemiseks rahalisi vahendeid avalik-õigusliku isiku eelarvest. Sellega tekib ebavõrdne poliitilise konkurentsi situatsioon, mistõttu sarnast toetust mitte saavad erakonnad ja valimistel kandideerivad isikud pannakse Tallinnas halvemasse olukorda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles