Faktikontroll: Savisaar valetab, kui väidab et Keskerakond pole varem kedagi enne valimisi välja visanud (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Keskerakonna tänavuselt kongressilt.
Hetk Keskerakonna tänavuselt kongressilt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimees avaldab uuesti 2013. aasta 8. oktoobril ehk 12 päeva enne valimisi ilmunud uudise, mis räägib sellest, kuidas Keskerakonna juhatus viskas toonase juhi Edgar Savisaare eestvedamisel välja 70 partei vastu kandideerivat inimest.

Edgar Savisaar saatis täna ajakirjandusele avalduse, milles avaldab nördimust Keskerakonna juhatuse otsuse üle, millega heideti parteist välja Olga Ivanova ja veel 31 inimest. Savisaar kirjutab: «Ilma naljata, sellist asja, et mõnest erakonnast heidetakse keegi välja enne valimisi, pole vähemasti Keskerakonnas enne ette tulnud».

Savisaar valetab ja selle tõestuseks avaldamegi uuesti 2013. aastal ilmunud loo. (algselt avaldatud 2013. aasta 8. oktoobril).

Keskerakonna juhatus viskas eile erakonnast välja 70 liiget, kes kandideerivad kohalikel valimistel mõne teise erakonna või valimisliidu nimekirjas Keskerakonna valimisnimekirja vastu.

Kõiki Eesti omavalitsusi hõlmavat analüüsi alustas partei paari nädala eest, kui valimisnimekirjad olid saanud avalikuks ning kandideerimisest loobumise tähtaeg oli möödas.

Kokku tuvastati umbes 90 keskerakondlast, kes kandideerivad linnades ja valdades mõne valimisliidu või teise erakonna nimekirjas ning seda olukorras, kus samas omavalitsuses on välja pandud ka nende oma erakonna valimisnimekiri. Iga kandidaadi kohta sai arvamust avaldada ka partei kohalik piirkond.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles Postimehele, et 20 partei vastu kandideerivat liiget jäävad edasi erakonda, kuid 70 otsustati välja visata. «Otsus ei sündinud kergekäeliselt. Kogu nimekiri vaadati põhjalikult läbi, iga inimese juures peatuti ja vaadati, mida piirkond on sealse olukorra kohta teatanud,» lausus ta.

Pukk lisas, et praegu peetakse paremaks, kui parteist välja visatud inimeste nimekiri ei saa avalikuks. Välja visatud liikmetele saadetakse juhatuse otsuse kohta tema sõnul isiklik teade.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas juba septembris Postimehele, et omavalitsustes Keskerakonna nimekirjaga võistlevatele keskerakondlastele ei ole parteis kohta. «Me iseenesest ei pane pahaks valimisliite, kui need kohapeal tekivad, aga kui nendesse valimisliitudesse poevad erakondlased, olgu nad kas või keskerakondlased, siis seda me heaks ei kiida,» ütles ta.

Toona viitas ta erakonna põhikirjale, mille kohaselt peab iga liige toetama partei valimiskampaaniat, ning ütles, et vastasnimekirjas kandideerimisega seda küll kuidagi ei tehta. Põhikiri kohustab liikmeid järgima ka erakonna programmilisi seisukohti ning erakonna nimel tehtud otsuseid. «Olen nii kongressi puldist kui ka piirkondade juhatustega kohtudes öelnud, et mina leian, et need inimesed ei peaks olema Keskerakonna liikmed,» lausus Toobal.

Keskerakond täpsustas pressiteates, et piirkonnajuhid otsustasid juba 2012. märtsis, et tänavustel valimistel osaletakse erakonna nimekirjades ning valimisliitude moodustamise teed ei minda.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles