Poliitilise välireklaami asjus laekus kümme uut kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Krossi valimisreklaam Pirita teel.
Eerik-Niiles Krossi valimisreklaam Pirita teel. Foto: Uwe Gnadenteich

Politsei sai möödunud nädalal kokku kümme uut kaebust poliitilise välireklaami asjus, enamikel juhtudel siiski rikkumist ei tuvastatud.

«Möödunud nädala teisipäeva õhtul tuli politseile info, et Tallinnas Keskturu trammipeatuses ootekoja reklaamtahvlitele olid kleebitud kandidaadi pildiga väiksed kleebised,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson BNSile. «Tegemist oli inimestele jaotatavate kleebistega ning praegu väärteomenetlust veel alustatud ei ole.»

«Kolmapäeval teatati, et Rakveres Tallinna tänaval on hoone ruumis sees akna vastas oleva seina peal kandidaadi valimisplakat, mis paistab tänavale. Politsei hinnangul ei saa seda välireklaamiks pidada,» ütles Härson.

Kolmapäeval teatati võimalikust poliitilisest välireklaamist Kaarma vallas. Tegemist oli koosoleku kutsega, mis on aktiivse agitatsiooni perioodil lubatud. Erakonna logo oli plakatil proportsionaalses suuruses ning viitas kutsujale. Politsei hinnangul ei olnud tegemist poliitilise välireklaamiga. Samal päeval teatati ka erakonna reklaamist ühes Viimsi kaupluses. Kuna reklaam oli siseruumides, siis välireklaamiga tegemist ei olnud.

Neljapäeval teatati politseile, et Jõhvis on erakonna kontori aknast näha stendile asetatud erakonna reklaamajakirjad. Politsei palus ajakirjade stendi keerata ümber suunaga siseruumi poole, et esikaaned läbi akna näha poleks. Samal päeval teatati nime ja fotoga plakatitest Keila vallas erinevates kohtades. Selgus, et tegemist oli kinnisvaramaaklerite kuulutustega. Lisaks sai politsei teate valimisliidu plakatist Väike-Maarja vallas Triigi külas. Tegemist oli sildiga, mis kutsus kandidaatidega kohtuma. Nii kandidaatide kui valimisliidu nimi oli mõistlikus suuruses ning politsei hinnangul ei olnud kutse näol tegemist poliitilise välireklaamiga.

Reedel teatati võimalikust välireklaami keelu eiravast juhtumist Solarise juures olevast busside ootepaviljonis. Tegemist oli erakonna värvides reklaamiga ühele lihatootele. Samal päeval teatati ka valimisliidu reklaamidest kahel prügikastil. Kontrollimisel selgus, et need olid seal olnud juba suvel ning politsei võttis valimisliiduga ühendust paludes need eemaldada. Politsei väärteomenetlust ei alustatud.

Reedel tuli teade ka Maardust, et inimese akna all jagatakse reklaamvoldikuid, millel kiri „ära vali varast“ ja viide kandidaadile. Politsei võttis seisukoha, et meelsuse avaldamine on põhiseadusest tuleneva kodaniku põhiõigus ent kui jagatava materjali tekst kedagi riivab, tuleks pöörduda tsiviilkohtusse.

Alates poliitilise välireklaami keeluaja algusest on politseil tulnud tegeleda kokku 31 poliitilise välireklaami kaebuse või teatega, kuid enamikel juhtudel politsei rikkumisi siiski ei tuvastanud. Politsei on praeguse seisuga alustanud kokku kolm poliitilist välireklaami puudutavat väärteomenetlust.

Kohalike omavalitsuste valimise seaduse järgi ei tohi parteid, kandidaadid ja valimisliidud teha poliitilist välireklaami alates 16. septembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles