Riigikohus jättis Meelis Kaldalu valimiskaebuse käiguta

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Kaldalu
Meelis Kaldalu Foto: Jelena Rudi

Riigikohus jättis täna käiguta valimisliidu Protest! registreerimata jätmise vaidlustanud Meelis Kaldalu kaebuse, kuna see oli puudulikult vormistatud.

Meelis Kaldalu oli jätnud esitamata selgelt väljendatud taotluse, kaebuse põhistuse ja selle, kuidas vaidlustatav otsus rikub tema õigusi.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium andis Kaldalule aega puuduste kõrvaldamiseks ja korrektse kaebuse esitamiseks kuni reedeni. Kui mees seda selleks ajaks teinud ei ole tagastab riigikohus kaebuse läbivaatamatult.

Tallinna linna valimiskomisjon ei registreerinud 6. septembril Meelis Kaldalu ja Anna-Maria Galojani nimel loodud valimisliitu Protest!, kuna ilmnes, et Galojan pole valimisliidu loomiseks nõusolekut andnud.

Kuna komisjon hakkas kahtlema Anna-Maria Galojani allkirja õigsuses, siis võeti Galojaniga ühendust ja viimane kinnitaski komisjoni liikmetele, et ei ole ühelegi valimisliidu moodustamise taotlusele allkirja andnud. Valimiskomisjon otsustas seepeale jätta valimisliit registreerimata ja pöörduda allkirja võltsimise kahtlusega politsei poole.

Tallinna valimiskomisjon edastas otsuse valimisliidu registreerimata jätmise kohta Kaldalule tähtkirjaga. Väljastusteate kohaselt sai Kaldalu otsuse kätte 11. septembril. Kaldalu esitas 19. septembril vabariigi valimiskomisjonile, milles ta vaidlustas otsuse jätta Protest! registreerimata. Kuna ta sai Tallinna valimiskomisjoni otsuse kätte juba 11. septembril, oleks ta pidanud vastavalt seadusele kaebuse esitama hiljemalt 14. septembril.

Seetõttu jättis vabariigi valimiskomisjon Kaldalu kaebuse läbi vaatamata. Kaldalu esitas seejärel kaebuse riigikohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles