Väljaviskamist ootav keskerakondlane: ma pole kunagi olnud kellegi hüpiknukk

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Keskerakonna telk Tallinna Lasnamäe päevadel.
Eesti Keskerakonna telk Tallinna Lasnamäe päevadel. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Jõelähtme vallas valimisliidu ridades Keskerakonna nimekirjaga konkureeriv keskerakondlane Ardo Lass ütles, et polnud küll teadlik Keskerakonna lubadusest erakonna vastu kandideerijad välja heita, kuid poleks ka siis oma otsust ilmselt muutnud, sest pole kunagi olnud ühegi erakonna hüpiknukk.

Jõelähtme volikogu kauaaegne liige, 2011. aasta algusest Keskerakonda kuuluv Lass kandideerib oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel valimisliidus Ühendatud Jõud. Samas vallas osaleb oma nimekirjaga valimistel ka Keskerakond, kes on lubanud juba enne valimispäeva kõik partei nimekirjaga konkureerivad keskerakondlased välja visata.

Lass ütles Postimehele, et isegi kui ta oleks sellisest ähvardusest teadnud, ei oleks ta ilmselt valimisliidus kandideerimisest loobunud. «Ma ei ole ühegi erakonna hüpiknukk kunagi olnud ja ma teen alati asju nii, kuidas ma õigeks pean,» lausus ta ning avaldas arvamust, et liikmete väljaviskamine peaks jääma väljaviskajate südametunnistusele.

Lass kinnitas, et ei ühinenud valimisliiduga kellegi provotseerimiseks. «Me ei ole ennast üles seadnud mitte kellegi vastu, vaid koostöö poolt,» ütles ta ja täpsustas hiljem, et tegelikult ei teinud Keskerakond talle kandideerimiseks üldse ettepanekut.

«Kui nad oleksid teinud mulle ettepaneku kandideerida ja kui ma oleksin vastanud eitavalt ja siis läinud teise nimekirja, siis ma võib-olla veel saaksin aru sellest, et nad tahavad mind välja visata,» rääkis ta. «Ettepanek tuli valimisliidult, kellel olid vastuvõetavad ideed, ja revolutsiooni eelõhtul otsustasingi nendega liituda.»

Lass selgitas, et valimisliit ühendab erinevatest poliitilistest jõududest inimesi ja ka neid, kes ei taha parteidest midagi kuulda. «Olles olnud 20 aastat kohalikus poliitikas, olen aru saanud, et selline parteipoliitiline pressing ei sobi kohalikule tasandile, kus tegelikult tuleb tegeleda kohalike inimeste probleemide ja vajaduste rahuldamisega. Seal ei ole parteipoliitikaga midagi pistmist,» märkis ta ja lisas, et volikogus esindatud jõud peaksid tegema koostööd, mitte tõmbama «meie» ja «teie» vahele rindejoont ning kulutama kaklemisele aega.

Keskerakonnast väljaviskamise ohust polnud enda sõnul teadlik ka 1994. aastast Keskerakonda kuulunud Guido Trees, kes kandideerib kohalikel valimistel Raasiku vallas valimisliidus Kodukoha Eest. Ta selgitas, et teda lisati valimisliidu nimekirja veel enne, kui oli teada, et Keskerakond kavatseb valimistel oma nimekirjaga osaleda. «Kuna ma olin ühte kohta juba lubaduse andnud, siis ma loomulikult ei võtnud seda tagasi,» lausus ta.

Trees tunnistas, et kui Keskerakond peaks ta nüüd oma ridadest välja heitma, oleks tal sellest kindlasti kahju. «Ma ei eeldanud sellist asja, aga loomulikult üritan ma sellele vastu vaielda,» ütles Trees ja tõi esile, et taolisi erandeid tehti ka eelmistel valimistel.

Üks Harjumaal valimisliidus Keskerakonna nimekirjaga konkureeriv keskerakondlane ei soovinud oma nime uudises näha, kuid ütles, et talle oli Keskerakonna ähvardus teada ning praeguseks on ta juba esitanud ka avalduse, et erakonnast ise lahkuda.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles eile Postimehele, et omavalitsustes Keskerakonna nimekirjaga konkureerivatele keskerakondlastele ei ole parteis kohta. «Me iseenesest ei pane pahaks valimisliite, kui need kohapeal tekivad, aga kui nendesse valimisliitudesse poevad erakondlased, olgu nad kas või keskerakondlased, siis seda me heaks ei kiida,» ütles ta.

Toobal viitas erakonna põhikirjale, mille kohaselt peab iga liige toetama partei valimiskampaaniat, ning ütles, et vastasnimekirjas kandideerimisega seda küll kuidagi ei tehta. «Olen nii kongressi puldist kui ka piirkondade juhatustega kohtudes öelnud, et mina leian, et need inimesed ei peaks olema Keskerakonna liikmed,» lausus ta.

Nüüd, kus valimisnimekirjad on avalikud ja tähtaeg kandideerimisest loobumiseks ümber, teeb Keskerakond tema sõnul analüüsi, kus selgitatakse välja kõik liikmed, kes erakonna nimekirjaga konkureerivad. Kuigi oma arvamuse saavad anda ka piirkonnad, teeb lõppotsuse Keskerakonna juhatus.

«Selleks, mitte valijat segadusse ajada, peaksime otsuse langetama veel enne 20. oktoobrit, et valijal oleks selge arusaam, et keskerakondlased kandideerivad ainult Keskerakonna nimekirjas,» lisas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles