Riisalo hinnangul on nii IRL kui Keskerakonna toetuse kasvu taga Krossi kampaania

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL saabus kohalike valimiste Tallinna nimekirja üle andma ratastel ja plakatitega varustatult. Teguviis äratas ka munitsipaalpolitseinike tähelepanu.
IRL saabus kohalike valimiste Tallinna nimekirja üle andma ratastel ja plakatitega varustatult. Teguviis äratas ka munitsipaalpolitseinike tähelepanu. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Tiit Riisalo peab Eerik-Niiles Krossi tugevat valimiskampaaniat pealinnas nii oma erakonna kui Keskerakonna toetuse kasvu põhjuseks.

Riisalo pidas IRLi toetuse kasvu põhjuseks kolme põhjust: Eerik-Niiles Krossi  kampaaniat, erakonna entusiastlikku tööd kõikjal Eestis ning värskeima uudisena järgmise aasta riigieelarve valmimist.

«IRLi Tallinna innapeakandidaat Eerik Kross on sõnastanud pealinna valimiste põhimure inimeste jaoks - see, et linna heaolu kasvu ja arengut Savisaare stiilis korruptiivne ja raiskav linnajuhtimine segab. Teiselt poolt meie usume, et oleme võimelised pakkuma hea, pädeva alternatiivi, toonud meeskonda tõsiseltvõetavaid kandidaate ning kui me sellest Savisaare korrpustioonist jagu saame seda kaudu, et linnavõimu välja vahetame, siis teame, mida vabanevate vahenditega ette võtta,» rääkis Riisalo.

«Kuna küsitlus on üle-eestiline, siis teiseks on meil  174 omavalitsuses tublid inimesed IRLi nimekirjades väljas, mida on palju rohkem kui 2009. aastal – see näitab, et kohtadel töö käib ja meie inimestel on entusiasmi,» jätkas Riisalo.

«Päevapoliitilistest sündmustest ka see, et riigieelarve on kokku saanud, IRL minitrid on seal tubli töö teinud ning eelarve ise on ka positiivsete sõnumitega, sest igapäevane toimetulek on üks suuremaid küsimusi,» jätkas Riisalo.

«Iga inimene, kes on pisut tõsisemalt sotsiaalpsühholoogiaga tegelenud, teab, et inimeste arvamust ei muuda vaid üks fakt. Küsitluse tulemused näitavad, et inimesed on aru saanud, et me teeme oma tööd entusiasmiga, me hoolime, ega istu lihtsalt kohtadel. Mõnele meie poliitika meeldib, mõnele mitte,» rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatide septembrikuise toetuse languse põhjust pidas ta paslikuks sellest samast viimasest väitest otsida. «Inimesed ei näe neid väga toimekana. Tore on istuda ja kritiseerida, aga sellest üksi on vähe. Kui valimised lähenevad ja inimesed hakkavad rohkem mõtlema, keda usaldada, siis tehtud töö on ikkagi see kriteerium, mille järgi otsustatakse,» arvas Riisalo.

Samas pidas ta IRLi tugevat kampaaniat ka Keskerakonna toetuse kasvu kaudseks põhjuseks: «Igasugune surve alla sattumine mobiliseerib põhitoetajaid. Ma usun, et siin on teatud roll meie Tallinna-kampaanial. On mingisugune hulk inimesi, kes usuvad pimesi, kelle silmad selle kampaania tulemusel ei avane, vaid nad näevad, et armast erakonda rünnatakse ning selle tulemusel nad mobiliseeruvad.»

«Ja oma roll on kindlasti ka selles, et kui me vaatame, mitu korda nädalas ajaleht Pealinn postkasti satub – minu meelest peaaegu iga päev. Kui seda lappate, siis on päevselge, et meie raha eest tehakse lamedat propagandat. Aga on inimesi, kes loevad ja kahjuks usuvad seda, mis seal kirjas,» lausus Riisalo.

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringu kohaselt hoiab populaarseima erakonna kohta endiselt Keskerakond, kelle toetus on kolme protsendipunkti võrra kasvanud 29 protsendile, sellest veelgi enam on tõusnud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus - varasemalt 14 protsendilt 18 protsentile.

Keskerakonnale järgnes populaarsuselt Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kelle toetus on suurematest erakondadest ainsana langenud. Kui juulis pooldas erakonda 26 ja augustis 25, siis septembris 23 protsenti inimestest. Reformierakonda, mille toetus oli juulis 24 ja augustis 20 protsenti, toetas septembris 21 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles