Omavalitsus saaks fiktiivse elukoha registreeringu tühistada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Toomas Huik / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva regionaalministri Siim Kiisleri sõnul oleks omavalitsusel teoreetiliselt võimalik tühistada kandidaatide fiktiivse elukoha registreering ja nurjata nii nende kandideerimine kohalikel valimistel, kuid demokraatlikus ühiskonnas poleks see tema hinnangul mõistlik.

Kiisler ütles Postimehele, et teoreetiliselt on kohalikul omavalitsusel võimalik elukoha registreering tühistada, kui on tõestatud, et see on fiktiivne. Sellega kaoks ka nende kandidaatide võimalus oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel kandideerida, sest seaduse järgi peab nende rahvastikuregistri järgne elukoht asuma 1. augusti seisuga samas vallas või linnas.

Kiisleri sõnul on teada küllalt tuntud kandidaate, kelle elukoha ametlik registreering on ebausutav. «Samas ei kujuta ma ette demokraatlikus riigis olukorda, et kui väga suur osa inimesi tahab seda kandidaati valida, siis me administratiivsete võtetega eemaldaksime ta valimiskonkurentsist,» lausus ta, öeldes, et see oleks demokraatlikus ühiskonnas ebaproportsionaalne ja võiks tekitada hoopis teistsuguseid probleeme.

Samuti avaldas ta arvamust, et kui mõni omavalitsus hakkaks seda võimalust rakendama, tehtaks seda kardetavasti valikuliselt, sest võimulolija iseenda registreeringut vaevalt tühistama läheb. Sellepärast on regionaalministri hinnangul mõistlikum registrijärgse elukoha nõue seadusest järgmisteks valimisteks eemaldada.

Kiisleri sõnul oleks parem, kui vastava initsiatiiviga tuleks välja parlament, kuid samal ajal lubas ta selle ettepanekuga pöörduda ka justiitsministri poole. «Valimiskampaania ajal oleks vale astuda aktiivseid samme, aga pärast valimisi peaks selle rahulikult ette võtma,» märkis ta.

Vastasel juhul jääb tema sõnul kestma olukord, kus valimistel kandideerivad ka tegelikult teistes omavalitsustes elavad inimesed, kes lisaks annavad halba eeskuju rahvastikuregistri seaduse rikkumisega. «Eriti halb, et seda teevad tuntud inimesed, kelle eeskuju jätab ka tavainimesele mulje, et elukohaga susserdamine ongi loomulik tegevus,» ütles Kiisler.

Eelmise nädala lõpus selgus, et Keskerakonna esimees, oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel taas Tallinna linnapeaks pürgiv Edgar Savisaar on sisse kirjutatud Rotermanni tänaval asuvasse külaliskorterisse, samas kui tema tegelik elukoht on Lääne-Virumaal Vihula vallas Eru külas asuvas Hundisilma talus. Tallinnast väljaspool elavad tegelikult ka mitmed teised valimistel kandideerivad poliitikud, sealhulgas linnapeakandidaadid, kes on samamoodi rahvastikuregistri järgi pealinna sisse kirjutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles