Villu Reiljan: Rahvaliit ei hakka kellegagi liituma

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan
Villu Reiljan Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidu endine pikaaegne esimees ja selle üks ülesehitajaid Villu Reiljan ütles, et erakond ütleb niikuinii liitumisele «ei» ning vägisi liitumist ellu viies läheks partei lihtsalt lõhki.

«Kõik tahavad iseseisvalt jätkata, see on selge ja liitumisele öeldakse niikunii «ei», see partei ei lähe kuhugipoole - ei vasakule ega paremale,» ütles Reiljan Postimees.ee küsimuse peale, millist otsust ta tänaselt Rahvaliidu volikogult ootab - kas keeldutakse liitumisläbirääkimiste pidamistest teiste parteidega või alustatakse neid.

«Kui keegi hakkab parteid kuhugi poole liitma, siis ta läheb tükkideks, sellest saavad kõik aru,» lausus Reiljan. «See (partei liikmeskond) pole mass, mida saab ajada nagu lambakarja.»

Rahvaliidu juhatus tegi oktoobris partei 18 maakonna- ja linnaühendusele ettepaneku otsustada kolme võimaliku variandi vahel - kas erakond jätkab iseseisvana, alustatakse liitumisläbirääkimisi Keskerakonnaga või alustatakse liitumisläbirääkimisi sotside ja rohelistega.

Vahetult enne seda oli Keskerakond teinud Rahvaliidule ettepaneku liitumisläbirääkimiste pidamiseks. Reiljan ütles toona Postimees.ee`le, et keskpartei ettepanekut tuleks tõsiselt kaaluda.

Praeguseks on kaheksa Rahvaliidu piirkonda öelnud liitumisläbirääkimistele «ei» ning kaheksa on olnud läbirääkimistega nõus. Samas on mitmes piirkonnas oldud läbirääkimistega küll nõus, kuid samas on olnud väga suur toetus iseiseisvalt jätkamisele.

Reiljan ütles täna, et kui õhtul kogunev Rahvaliidu volikogu otsustab läbirääkimiste delegatsioonid moodustada, siis neid ei saa kindlasti nimetada liitumisläbirääkimisteks vaid konsultatsioonideks.

«Läbi on vaja ikka rääkida, et oma poliitikale tuge leida,» märkis ta. «Koostööd on kõigiga vaja teha, eriti nendega, kes jagavad samu sotsiaalseid ja regionaalseid väärtusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles